h

Blog

15 mei 2019

Voor of tegen het filmpje?

Het campagnefilmpje van de SP heeft in de media al heel wat tongen losgemaakt. Zelfs diverse SP afdelingen worden overal bijgehaald om hun mening te geven. Is het smakeloos? Of is het goed? Zelf krijg ik ook de vraag. Simpel is een antwoord niet echt. Aan de ene kant is de aanval deels persoonlijk en daar houden we, met de gedachte aan de gemeenteraadsverkiezingen 2018, niet echt van. Aan de andere kant staat het filmpje simpelweg voor een andere EU dan dat de Eurofielen willen. En daar zijn wij het mee eens.

Lees verder
7 maart 2019

Dwang bij windmolens is fout

De SP heeft bij de behandeling van de Wijkse begroting vele punten aangehaald over hoe de gemeente wel nieuwe wetten over zich heen gestrooid krijgt en dat het kabinet daar geen extra geld voor meegeeft. De gevolgen zijn duidelijk zichtbaar; we moeten al jaren enorm bezuinigen. Afgelopen week werd duidelijk hoe gemeenten ook met andere plannen ´gepakt´ wordt. Dankzij de Klimaatdoelen worden windmolens de regio van bovenaf opgelegd. Of je nu voorstander bent of niet, of we ze nu willen of niet, met of zonder lokale winst, met of zonder draagvlak. De gemeente worden weer gepakt. De VVD, D66, CDA en provinciaal GroenLinks werken gewoon mee aan deze omdemocratische dwang.

Lees verder
25 februari 2019

Verkiezingsbeloften of leugen?

Het is verkiezingstijd. Overal hangen weer posters en de media staan weer bol en vol. Beloftes vliegen over en weer. Lokaal kunnen we goed zien wat er bij sommige partijen komt van die mooie beloftes. Laten enkele belangrijke, grote beloften van maart 2018 eens bekijken. En we zien; beloven is soms meer liegen.

Lees verder
11 februari 2019

Woonlasten

In de media verschenen de laatste weken veel stukjes over lokale woonlasten. Interessante discussie, wie wil er immers te veel betalen? Toch is de berichtgeving vaak erg beperkt. Ten eerste omdat de kabinetten in Den Haag al jaren al onbetrouwbare partners gemeenten opzadelen met extra taken, zonder extra budget. Ten tweede bestaan de lasten van inwoners uit meer dan OZB en heffingen. Ten slotte kan een gemeente haar geld maar een keer uitgeven. Partijen die roepen om lastenverlichting, zoals de VVD en WijkNu, moeten ook eens roepen waar er dan gekort moet worden. Dan kunnen we het ten minste ergens over hebben.

Lees verder
22 januari 2019

SP vol nieuwe elan voor nieuwe uitdagingen

De afgelopen weken kregen wij veel vragen over het vertrek van Jan Oechies. Helaas stopte hij als raadslid en zei hij zijn lidmaatschap op. Dat doet pijn, want we verliezen een trouwe, hardwerkende kracht en goede kameraad. Maar dat betekent niet dat we als SP in de put blijven zitten. Sterker nog, we gaan in 2019 de nieuwe uitdagingen aan. De komst van voorzitter Ron Meyer, vrijdag 8 februari, is een eerste voorbeeld.

Lees verder
13 november 2018

Expertise uit de samenleving

Met veel bombarie kondigde WijkNu zich bij de laatste verkiezingen als nieuwe partij aan. De Wijkse politiek zou op zijn kop gezet worden. Over dat ´nieuwe´ kunnen we veel zeggen, maar hun welwillendheid om er iets van te maken, bestaat bij vele mensen geen twijfel. Veel acties zijn vooral gericht zijn op het bevorderen van pompen op de Markt, Nogges, Kunstmarkten en de Gravenbol, of andere dingen waar ze onder de naam WijkNogLeuker opereren. Hun expertise inzetten is wat anders.

Lees verder
16 maart 2018

Integriteitprobleem?

Op ditiswijk.nl verscheen afgelopen dagen een stukje waarin mijn integriteit te sprake kwam. Er volgde een soms heftige discussie. Spijtig. Wat kan ik tegen deze beschuldigingen doen? Weinig. Dan wordt het modder gooien, of een welles-nietes-spelletje, waar-rook-is-vuur verhaal. En daar pas ik voor. Niet omdat de beschuldigingen kloppen. Nee verre van dat. Maar dit soort moddergooien moeten we niet willen.

Lees verder
9 maart 2018

Lokaal en actief

Lokale partijen zitten bij opiniepijler Maurice de Hondt weer in de lift. Zij vullen een gat op dat ontstaat omdat bijvoorbeeld de PVV en FvD niet meedoen.  Volgens De Hondt hebben vooral de VVD, D66 en de PvdA veel te duchten van de lokale partijen, en het CDA het minst. In de Wijkse situatie ligt dat wellicht weer wat anders. Niet in de plaatst omdat de verhoudingen hier wel eens totaal anders zijn.

Lees verder
25 februari 2018

Meedoen

Afgelopen weken is het woord participatie, oftewel meedoen, vele malen naar boven gekomen. De burger moet meer kunnen participeren. De lokale discussies zijn vaak wat overdreven. Er zijn al heel veel projecten waarbij lokale betrokken inwoners meedoen en meedenken. Er is nu eenmaal al veel kennis en kunde aanwezig, en de gemeente weet deze steeds beter te gebruiken.

Foto: Elton Wollenberg
Lees verder
21 januari 2018

Iedereen kan meedenken en meedoen

Soms zijn er van die gemeenteraadsvergaderingen waarin duidelijk wordt dat we extra trots mogen zijn, op al die mensen die zich lokaal zo inzetten voor de mooie dingen. Afgelopen week was er weer zo’n avond.  Er stonden drie belangrijke zaken op het programma; de nieuwe maatschappelijke agenda, de markt en een onderdeel van het minimabeleid.

Lees verder

Pagina's

U bent hier