h

Verkiezingsbeloften of leugen?

25 februari 2019

Verkiezingsbeloften of leugen?

Het is verkiezingstijd. Overal hangen weer posters en de media staan weer bol en vol. Beloftes vliegen over en weer. Lokaal kunnen we goed zien wat er bij sommige partijen komt van die mooie beloftes. Laten enkele belangrijke, grote beloften van maart 2018 eens bekijken. En we zien; beloven is soms meer liegen.

Als SP kozen we er voor om bij een belangrijk onderwerp een eerlijk verhaal te vertellen; het zwembad. Politieke partijen wilden slechts 25 tot 50 duizend euro hiervoor betalen. Dan is een zwembad niet haalbaar. Uit onderzoek bleek dat een zwembad, van enige omvang, minimaal 250 duizend euro kost. De was dus helemaal te hoog. Dat verhaal zal ons best stemmen hebben gekost.

Er waren partijen die vertelden dat het veel goedkoper kon; D66 en WijkNu. De gemeente moest gewoon meer geld uitgeven aan sport en dat kon dus naar een zwembad. waar at geld vandaan moest komen, is nooit gezegd. Of een gemeentegarantie geven en dan zou de exploitatiekosten met 100 duizend euro (jaarlijks) gaan dalen. En vrijwilligers konden het werk doen.  Dat was in een buurtgemeente ook zo. ´Waar blijft het zwembad´, riep hun lijsttrekker van D66 stoer in het Wijks Nieuws. Op RTV Utrecht mocht hij dat zelfs komen uitleggen. Ze hebben er weinig mee gehaald.

WijkNu riep namelijk nog harder dat een zwembad haalbaar was. Als WijkNogLeuker vormde zij een onderdeel van burgerinitiatief WijkZwemt. Deze groep streed ook voor het door de KNZB gesteunde 25x21 zwembad. Nu riep WNL tijdens de verkiezingen al veel onwaarheden over de SP, ook op andere dossiers. Hier ging men óók ver. Op de Facebook pagina stond zelfs dat mensen zich niet bang moesten laten maken door de ´tegen-het-zwembad´ partijen. Het kon makkelijk voor veel minder geld.

Helaas bleek de ´bangmakerij´ wel de eerlijke waarheid. Dat wordt in Culemborg bewezen. Hier is een zwembad gebouwd, volgens hetzelfde idee principe als D66 en WijkNu voorstelden. Door lage kosten en vrijwilligers kon dat lekker goedkoop. Helaas liep het daar precies zoals voorspeld was; er waren niet genoeg vrijwilligers en er moesten dus extra professionele krachten bij. Uit een nieuw rapport (uit januari 2019) kwamen de personeelskosten 150% hoger uit. En er was een veel te rooskleurig beeld neergezet over de inkomsten. Die waren in 2018 bijna 35% lager dan voorgesteld. De onderzoekers stellen zelfs vast dat het geen logische relatie was om de inkomsten zo hoog in te schatten.

Het was dus geen bangmakerij. Het was helaas de keiharde waarheid! In Culemborg gaat dat zwembad nu meer dan 350 duizend euro per jaar kosten en zal er gezocht worden naar een professionele organisatie. WijkNu en D66 konden dat voor 150 duizend per jaar.

Mooie belofte of een leugen? Professionele onderzoekers hadden al in Wijk gezegd dat het 250 duizend euro zou kosten. Dat was algemeen bekend. Wat dit dossier betreft verspreidde WijkNu en D66 simpelweg leugens, moedwillig of niet. Helaas wilden de mensen het eerlijke verhaal niet horen.

Het wrange is dat de partijen deze (en andere) leugens nooit rechtgezet hebben. Alle mensen die zo hard meewerkte aan WijkZwemt zijn simpelweg bedonderd.

De VVD was een ander beloftekanon. Zij zou de  woonlast met 15% naar beneden brengen. Dat bekte lekker. Maar dan moet voor honderdduizenden euro´s bezuinigd worden. Waarop vertelden de liberalen er niet bij. Sterker nog. Zij wilden doodleuk alleen maar extra geld uitgeven. Vooral aan een turborotonde en camera´s. Deze twee zaken kwamen dankzij GroenLinks en de PCG wel in het coalitieakkoord.

Er is alleen een groot probleem. Financieel is er geen ruimte voor grote extra uitgaven. Nu is Wijk een van de veiligste gemeenten van Nederland. De nut en noodzaak om nog veilig te worden dankzij camera´s is dus discutabel. Zelf de burgemeester ziet dat in. Maar de VVD blijft bij haar belofte.

Net als dat zij bij de rotonde blijft. De lokale VVD-ers laten geen moment onbenut om aan te gegeven dat zij hier voor zorgen. Dat de gemeente helemaal geen geld heeft voor een rotonde, interesseert ze niet. Dat er door deze hoge uitgaven andere dingen niet kunnen, interesseert ze niet. Dus waar gaan we op bezuinigen VVD? Op andere verkeersproblemen? Op zorg? Op onderwijs? Of gaat de OZB of lasten (leges bijvoorbeeld) voor inwoners en ondernemers omhoog?

Lokaal zijn wij in ieder geval blij, dat we geen zinloze beloftes hebben gedaan. We wilden bouwen voor iedereen, ondernemen met ondernemers, de zorg op peil houden, kijken naar al het verkeer enzovoorts. Maar die eerlijke beloften waren blijkbaar mensen te weinig waard.

Moeten we de volgende keer leugens en halve waarheden opnemen? Hopelijk niet. Hopelijk denken inwoners nu wel twee keer na, voordat ze weer achter de valse beloftes aanlopen. Of die nu van D66, de VVD of U26 (waar WijkNu aan meedoet) zijn, maakt dan niet veel uit.

Maar ga vooral stemmen op 20 maart. Laat uw stem spreken en kies voor eerlijkheid en dus rechtvaardigheid.

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier