Dwang bij windmolens is fout
Dwang bij windmolens is fout
De SP heeft bij de behandeling van de Wijkse begroting vele punten aangehaald over hoe de gemeente wel nieuwe wetten over zich heen gestrooid krijgt en dat het kabinet daar geen extra geld voor meegeeft. De gevolgen zijn duidelijk zichtbaar; we moeten al jaren enorm bezuinigen. Afgelopen week werd duidelijk hoe gemeenten ook met andere plannen ´gepakt´ wordt. Dankzij de Klimaatdoelen worden windmolens de regio van bovenaf opgelegd. Of je nu voorstander bent of niet, of we ze nu willen of niet, met of zonder lokale winst, met of zonder draagvlak. De gemeente worden weer gepakt. De VVD, D66, CDA en provinciaal GroenLinks werken gewoon mee aan deze omdemocratische dwang.
Binnen de Wijkse SP is altijd discussie geweest over windmolens. Een groep is voor windmolens, wijzend op voordelen voor het milieu, eventuele inkomsten voor inwoners , goedkopere energie, of OZB-inkomsten. Een andere groep is tegen. Zij haalt de onmogelijke landelijke invulling aan of het feit dat de energiemaatschappijen op deze manier enorm veel subsidie binnen halen, terwijl de burger betaald. De plussen en minnen waren (en zijn!) zelden of nooit inzichtelijk. We stonden en staan dus op het standpunt om eerst goed onderzoek te doen. Wat zouden windmolens Wijkenaren, Cothenaren en Langbroekenaren op kunnen leveren én kosten?
Ten tweede pleit de SP voor draagvlak. Daar zijn verschillende modellen en methodes voor. Het geeft een stem aan omwonenden en aan de rest van de gemeenschap. Met de cijfers en mogelijkheden (de ´feiten´) aan de ene kant en een goed draagvlakonderzoek aan de andere kant, kan er tenminste een goed debat plaatsvinden. Enkele jaren geleden was de gemeente bezig met een onderzoek. Helaas is dat halverwege door met name de rechtse partijen, WijkNu, VVD en PCG voorop, afgeschoten. Er is dus nooit een goed debat gevoerd over wat de echte voordelen en nadelen zijn en bleef de discussie altijd een geroep tussen voor- en tegenstanders.
Helaas wordt de gemeente nu achterhaald door andere feiten. Landelijk is immers een akkoord afgesloten. Hierin wordt opgeroepen om energieneutraal te worden. Windenergie speelt hier een belangrijke rol. Los van de discussie is er al een conclusie te trekken; lokaal draagvlak en lokale opbrengsten spelen hier geen enkele rol bij. Het moet en zal gewoon gebeuren.
Afgelopen week werd dat duidelijk bij de komst van D66-Gedeputeerde Pim van de Berg. Als bestuurder van de provincie vertelde hij een zaal vol omwonenden doodleuk; als Houten zelf niet begint, dan doen wij het. En als de Provincie niks doet, is er een kans dat er vanuit Den Haag wordt ingegrepen. Kortom; net als bij alle miljoenen aan bezuinigingen, MOET Houten (en dus Wijk bij Duurstede) wel akkoord gaan met windmolens. Aangezien er ook plekken in Wijk zijn ingetekend als mogelijke windmolenplekken, kan dat ook hier gebeuren.
Het maakt dan niet uit of de lokale politiek voor of tegen is. Gemeenten moeten meewerken. Het wrange hierbij is dat de partij die hier het hardste roept tegen windmolens te zijn, de VVD, hier dus een dubbele rol speelt. Lokaal is men tegen. Maar landelijk en in de Provincie zit men gewoon in de besturen. Rutte is al jaren minister president. En ook in het college van de Provincie neemt de VVD een zeer prominente plek in. Zelfs in de U16 gemeenten, de regio waarin we zitten en waar de strategische ruil moet worden gedaan tussen woningbouw en windmolens, zitten heel veel VVD wethouders. Ook partijen als D66, het CDA, de Christen Unie doen hier landelijk aan mee. In de Provincie doet de VVD het samen met D66, het CDA en GroenLinks. Tel uit de winst.
Dat geeft te denken voor de komende verkiezingen. Dat zijn de partijen en overheden die ons dwingen om windmolens te nemen. Zonder onderzoek wat het op kan leveren en zonder ook maar te kijken naar draagvlak. De SP staat hier juist al jaren voor. Dat is eerlijk en rechtvaardig. ´Windenergie is kansrijk als bewoners meer betrokken zijn en financieel voordeel ervaren´, staat er in het verkiezingsprogramma. Het maakt blijkbaar niet uit of je voor of tegen windmolens bent. de VVD, CDA, D66, Christen Unie en GroenLinks leggen het toch wel dwingend op. Niet echt democratisch, toch?
- Zie ook:
- Jeroen Brouwer
Reactie toevoegen