h

Trappen naar bezuinigingen met inhoud

10 oktober 2023

Trappen naar bezuinigingen met inhoud

Bij bezuinigingen is het lekker trappen naar bestuurders die verplicht moeten bezuinigen. Helaas halen partijen hier slechts zelden alle feiten bij.
Is soms ook lastig uitleggen, die feiten. De komende weken gaan wij als SP het toch proberen om cijfermatige wat uitleg te geven over stukken die in de gemeenteraad al maanden bekend zijn, bij alle raadsleden. En ja, daar is meer uitleg nodig dan in een artikeltje past.

Het eerste feit is dat de gemeente 2,4 miljoen euro moet bezuinigen. Bij slechte cijfers is de kans dat de Provincie oplegt wat we doen en verliezen we alle controle. Belangrijk is dat bezuinigen slechts bij een klein deel van de begroting kan. Ongeveer 80% van het budget wordt uitgegeven aan landelijk, wettelijke taken. Op een begroting van 65 miljoen is dus een bedrag van 12 a 13 miljoen euro te beïnvloeden. En zelfs binnen dit bedrag is niet alles mogelijk.

Hierin zitten dingen als sport, cultuur, de lokale economie, welzijn voor jong en ouderen, groenbeheer en dergelijke zaken. De bezuinigingen is dus altijd voor inwoners direct te voelen.

Feit twee is dat het beleid van alle kabinetten Rutte voor gemeenten zeer nadelig zijn. Laten we daarbij eerst beginnen met het niet compenseren van de loonsverhogingen. Nogmaals 80% van de werkzaamheden, zit in het uitvoeren van wettelijke taken of zaken waar we niet op kunnen korten.

Ambtenaren kregen een loonsverhoging. Logisch dat het Rijk dus zou zeggen; jullie doen ons werk en dus compenseren we jullie. Rutte (de hoogste baas), Kaag (baas over het budget) en Bruinslot (CDA-minister die verantwoordelijk is voor gemeenten) zeggen echter; ‘Dat doen we niet.’  Hierdoor komt de gemeente 1,8 miljoen (zie de begroting 2024, pagina 9) tekort. Dit is te verdelen over de lokale ambtenaren (1,14 miljoen) en medewerkers van zogenaamde gemeenschappelijke regelingen (ruim 6 ton).

Die gemeenschappelijke regelingen zijn organisaties waar we samen met andere gemeenten taken uitvoeren. De belangrijkste zijn de de Veiligheidsregio (VRU, brandweer) GGD (zorg), ODRU (milieutaken) en de RSD (uitkeringen). Op de RSD na zijn deze organisaties allemaal wettelijk vastgelegd; lid zijn is geen keuze, maar een plicht. Daar komen al jaren extra taken bij, zonder knaken! Nederland veiliger en beter maken betalen wij dus zelf! Met de buurgemeenten werken we in de RSD samen omdat we jaren gleden concludeerden dat de wetten rond uitkeringen voor een kleine gemeenten te complex waren. Het kost te veel geld om hiervoor alle specialiteiten zelf te betalen. En natuurlijk voert de RSD wel een wettelijke taak uit; het verwerken van uitkeringen (waar we al jaren te weinig geld voor krijgen).

Ook de lonen van medewerkers en kosten van deze partijen zijn omhoog gegaan. Het uitvoeren van al deze wettelijke taken kost vanaf 2024 rond de 600.000 euro per jaar extra. Zonder extra knaken.

De conclusie is simpel.
We komen in 2024 en 2025 alleen op dit onderdeel al 1,8 miljoen tekort omdat het kabinet weigert deze kosten te compenseren. Loonkosten voor mensen die allemaal werken om al die nieuwe wetten die het kabinet Rutte de laatste jaar bedacht uit te voeren. Feiten en budgetten waar deze raad en dit college niks aan kan doen. Feiten die al maanden bekend zijn. Maar waarbij het wel lekker makkelijk trappen is naar een college,

En dan hebben we het de volgende keer over die andere posten waar we wel taken hebben erbij hebben gekregen. Maar geen knaken. Daar komen we de volgende keer op terug.

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier