h

Stop de zinloze belasting van huurders

6 oktober 2019

Stop de zinloze belasting van huurders

Om de staatskas te spekken kwam het kabinet CDA, VVD met gedoogsteun van de PVV op het idee om de verhuurdersheffing in te voeren. Deels was dit een straf tegen de zelfverrijkingscultuur zoals deze vooral binnen grote woningbouwcorporaties en de Maserati-rijdende directeuren te zien was. Nu de crisis ten einde is, het geld in Den Haag tegen de plinten op klotst, gaan de rechtse beleidmakers gewoon door met het leegplukken van huurders. De PVV is dan wel bijgedraaid en ook tegenstander. Maar woningbouworganisaties maken nog steeds miljarden over aan zinloze belastingen, zoals naast de heffing ook ATAD, een Europese belasting die in andere landen gewoon niet opgehaald wordt.

Nu de huidige regeringspartijen nog. Aedes en de Woonbond voeren acties om de heffing af te schaffen. Als SP ondersteunen we die eis. Lokaal gaan we hier de Markt voor op.

WS Cothen en Viveste, de twee in onze gemeente actieve woningbouworganisaties, zijn per jaar meer dan 1000 euro per woning kwijt aan verschillende belastingen. De twee bezitten samen ongeveer 2500 sociale huurwoningen. Bij een maximale huuropbrengst van 720 euro gaat dus minstens anderhalve maand huur naar het kabinet. Wijkse, Langbroekse en Cothense huurder betalen zo miljoen mee.  De ministers van D66, het CDA en VVD maken nu een mooie sier door miljarden euro te investeren in woningbouw. Dat bedrag komt voor een groot deel van corporaties. Viveste en WS Cothen kunnen nu niet investeren in meer woningen, of in het verduurzaming van woningen (isolatie). Krommer kan het rechtse beleid bijna niet zijn.

Als we hier lokaal vragen over stellen blijft het college bij monde van wethouder Joustra ontkennen dat het zo is, of de heffing bagatelliseren. Viveste en WS Cothen krijgen deels het geld weer terug als zij dat inzetten voor duurzaamheid, horen we dan. Maar het rondpompen van dat geld is toch gewoon bureaucratische onzin? Het gaat van de Wijkse huurders via de woningbouworganisaties naar Den Haag en weer terug. Hoeveel mensen zitten hiertussen, die het moeten behandelen en dus  salaris ontvangen? En dan hebben we het er niet over dat er maar een klein deel terug komt in Cothen, Langbroek en Wijk.

Nee, onze starters en ouderen zijn de klos. Overal moeten zij langer wachten voor een fatsoenlijke betaalbare woning. Viveste en WS Cothen zitten zo al jaren aan de ketting. Hoezo einde van de crisis? De lonen blijven te laag en vele lasten stijgen. En dan gaat dit geld dankzij die rechtse partijen naar Den Haag. Wat een onzin.

Aedes, de vereniging van corporaties wil af van de zinloze heffing. De Woonbond, de vereniging van huurders, staat achter die eis. De SP ook. Lokaal roepen we met een motie de wethouders op om bij zo veel mogelijk instanties aan de bel te trekken. Laat dat geld in Langbroek, Cothen of Wijk blijven. Laat Viveste en WS Cothen meer betaalbare woningen neerzetten. Laat onze eigen starters en ouderen profiteren van dat door lokale huurders betaalde geld. Welke andere partijen wil niet dat de lokale wethouders zich hiervoor inzetten?

Lokaal staan we hiervoor op de Wijkse Markt. Maar mensen kunnen hun onvrede ergens anders kwijt. Via www.wooncrisis.nl  kan iedereen zijn of haar verhaal kwijt. Via https://www.petities.com/wooncrisis kan iedereen een petitie ondertekenen die de oproep om te stoffen met de verhuurdersheffing te ondersteunen. Laat vooral uw stem horen. Want hoe eerder deze zinloze belasting, dit rechtse beleid, de prullenbak in kan, hoe beter. Ook voor onze prachtige gemeente. Want iedereen wil toch meer betaalbare woningen, jong en oud?

Jeroen Brouwer

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier