h

Sporten nog leuker voor iedereen

5 januari 2018

Sporten nog leuker voor iedereen

Op sportpark Mariënhoeve is het nieuwe jaar goed begonnen. Het kinderspektakel trok vele honderden kinderen, mama’s, papa’s, opa’s en oma’s naar het sportpark. Geweldig om te zien hoe de werkorganisatie van Wijksport met vele vrijwilligers dit geregeld heeft. Complimenten. En dan komt er ook nog eens een volwaardig bestuur voor de Stichting, vol enthousiaste mensen. Dat brengt een goede toekomst voor het sportpark en de verenigingen. Sporten wordt zo nog in Wijk en omgeving nog leuker.

Mariënhoeve is voor de gehele gemeenteraad jarenlang een lastige puzzel geweest. Zonder enige goede afspraak of organisatie werden miljoenen in een Stichting gepompt, met de hoop dat vrijwilligers, uit verenigingen, het werk zouden gaan doen. Deze utopie bleek onhaalbaar. Het aantal benodigde vrijwilligers werd niet nooit gehaald. Diverse wethouders (en hiermee ook de gehele gemeenteraad) worstelden met verschillende oplossingen, die steeds op niks uitdraaide. Verenigingen keken elkaar soms  niet meer aan en de basis leek weg te glippen, dankzij de financiële tekorten.

Dit college pakte de handschoen echt op en deed als eerste een uitvraag naar bestuursleden voor de Stichting. De structurele tekorten bleken voor geïnteresseerde inwoners een struikelblok en dus besloot het college ruim twee jaar geleden zelf het heft in handen te nemen. Zij vormde een Raad van Toezicht die twee zaken op pakte; er werd een professionele werkorganisatie neergezet, die de werkprocessen verbeterde. En er kwam een gedegen onderzoek naar de kosten van het park (de kostprijsberekening).

Het verhaal rond de kostprijsberekening werd afgelopen begrotingsbespreking afgerond. Unaniem stemde de gemeenteraad in met het voorstel om extra geld beschikbaar te stellen, zodat de werkorganisatie goed aan de slag kon. Inmiddels is deze de lei schoon genoeg voor een aantal mensen en is er een nieuw bestuur gevormd. Het college zich uit het bestuur terugtrekken. Dat verhaal heeft de laatste weken genoeg aandacht gekregen.

Maar dat verhaal over de lopende werkorganisatie blijft vaak onzichtbaar. En dat is jammer. Maar weinig mensen zullen zich het realiseren dat geweldige succes namelijk gerealiseerd is door deze de professionele werkorganisatie van Wijksport. Met een goede sportparkmanager, goede administratie, een goed onderhoudsteam, een enthousiaste sportstimulator. En met hulp van vele vrijwilligers uit de verenigingen, die het project alleen maar versterkten. Mooi evenement, voor herhaling vatbaar. En het is goed voor de inkomsten van de Stichting en dus goed is voor de verenigingen. Zo waren er het afgelopen jaar al meer initiatieven die goed zijn geweest.

Uit ervaring weet ik dat de verenigingen meer vertrouwen hebben in Wijksport. Met het nieuwe elan van een nieuw bestuur (dat nog meer leuke ideeën heeft) komen de verwachtingen zoals deze twee jaar geleden neergelegd zijn, nu al redelijk uit. Er staat wat om trots op te zijn. De kunstgrasvelden van voetbal en hockey, de jeu de boules-banen, de dojo voor judo en andere organisaties, de turnhal, de sportschool,  dansschool, het tennispark, honk- en softbal; de aloude korfbalhal, de nieuwe volleybal- en basketbalhal, de tafeltennisplekken, badminton; sporten voor jong en oud. Enthousiaste verenigingen waar iedereen terecht kan. Daar zijn we trots op.

De komende jaren kan elk college met de verenigingen bekijken hoe de sport nog beter op de kaart gezet kan worden. Samen met alle SVL-takken, SVF, Fortissimo, de sportstichtingen uit Langbroek en Cothen kunnen ideeën en ervaringen verder gedeeld worden om sport in onze gemeente gezamenlijk naar een hoger en breder niveau te tillen. Sport wordt zo nog leuker, voor iedereen in alle kernen.

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier