h

SP ziet alarmerende berichten jeugdzorg

2 oktober 2017

SP ziet alarmerende berichten jeugdzorg

WIJK BIJ DUURSTEDE – In het voorjaar stelde de SP schriftelijke vragen over de jeugdzorg en de problemen die hierbij landelijk opgekomen zijn. “Uit de beantwoording bleek dat wij het regionaal goed doen. Maar nu lezen we dat uit een onderzoek van MediQuest blijkt dat in de regio waar Wijk in samenwerkt genoeg zaken spelen. Wat ons betreft alarmerend”, aldus SP-raadslid Gert de Heus, die nogmaals vragen heeft gesteld.

Uit haar onderzoek concludeert MediQuest, een onderzoeksbureau dat vooral data analyseert, dat bijna de helft van de jeugd GGZ aanbieders in de regio Utrecht de wachttijden niet publiceert. En als ze dat wel doen blijkt dat de gemiddelde wachttijd twee keer zo lang is dan de landelijke treeknorm. Daarbij zijn er veel verschillen tussen diverse aanbieders. “De ergste conclusie is dat volgens de onderzoekers gemeenten hier geen zicht op hebben en dus niet gericht kunnen sturen. Als dat waar is, is dat wel zeer alarmerend”, aldus De Heus.

Vandaar dat de SP-er wederom de pen in geklommen is en vragen heeft gesteld. Hij wilt weten of het college dit onderzoek kent en de problemen ook voor de regio waar Wijk in actief is, ziet. “MediQuest geeft aan specifiek onderzoek gedaan te hebben naar de Zuid-Oost hoek van Utrecht. Dat is de regio waar wij in samenwerken. Aanbieders zijn blijkbaar niet transparant. Dit is de laatste grote verandering in de zorg, waarbij de onderzoekers concluderen dat een kwetsbare groep blijkbaar niet goed geïnformeerd wordt. Dat kan echt niet in deze tijd. Marktwerking in de zorg is al een drama. Hoe kunnen we zo zien of de kwaliteit en zorg gewaarborgd wordt?”, vraagt De Heus zich af.

De socialist ziet ook het liefst dat het college een bijeenkomst belegt voor de Wijkse gemeenteraad. Zeker omdat er ook vanuit aanhangende zaken als passend onderwijs veel geluiden binnen komen. “We gaan weliswaar niet over passend onderwijs. Maar dat blijft erg dicht tegen lokaal jeugdbeleid aan schuren. Als dan blijkt dat na de invoering van het passend onderwijs negen van de tien docenten aangeeft te weinig of zelfs geen tijd te hebben voor de extra zorg die leerlingen nodig hebben, kan dat van enorme betekenis zijn voor ons jeugdbeleid. Goed om daar eens goed naar te kijken als raad. Het gaat om kwetsbare jongeren die verdienen alle aandacht”, eindigt De Heus.

Eerder:

https://wijkbijduurstede.sp.nl/nieuws/2017/05/sp-wil-openbaarheid-wachtlijsten-jeugdzorginstellingen

http://home.mediquest.nl/aankondiging/wachttijd-jeugd-ggz-aanbieders-regio-utrecht-lang-en-transparant/

Reactie toevoegen

U bent hier