h

SP wil openbaarheid wachtlijsten Jeugdzorginstellingen

27 mei 2017

SP wil openbaarheid wachtlijsten Jeugdzorginstellingen

Foto: Elton Wollenberg

Wijk bij Duurstede - Over wachttijden in de Jeugdzorg zijn al in 2000 heldere afspraken gemaakt tussen de zorgverzekeraars en de zorginstellingen, de zogenaamde treeknormen. Voor de geestelijke gezondheidszorg betekent dat: maximaal vier weken wachttijd tussen verwijzing en intakegesprek. En de behandeling moet uiterlijk tien weken na de intake beginnen. Uit onderzoek blijkt dat jongeren gemiddeld twee weken te lang moeten wachten, maar in sommige gevallen zelfs meerdere maanden. Gert de Heus, raadslid van de SP  wil weten hoe het er in Wijk bij Duurstede voor staat.

De Heus vertelt: “Vorige week was in de media duidelijk te lezen dat de wachttijden in de jeugdzorg in 45% van alle instellingen langer is dan de wettelijk vastgestelde maximale wachttijd van vier weken. Iets wat voor ouder en kind heel erg vervelend is. Helaas weet je als ouder bij aanmelding vaak niet of en hoe lang eventuele wachttijden bij een instantie zijn terwijl een lange of korte wachttijd ook een afweging kan zijn om een kind wel of niet bij een instelling aan te melden.”

Dit moet anders en dat kan ook aldus het SP raadslid; “In Amsterdam gaat de gemeente de wachttijden van de instellingen, die vallen binnen jeugdzorg, openbaar maken. Dit geeft inzicht en duidelijkheid aan ouders, maar ook aan de gemeente zelf. De SP vindt deze duidelijkheid erg belangrijk en goed en vraagt daarom aan het college zich sterk te maken om ook bij onze zorgverleners inzicht in de wachtlijsten te krijgen en deze openbaar te maken.“

Reactie toevoegen

U bent hier