h

Raad keurt begroting unaniem goed

12 november 2016

Raad keurt begroting unaniem goed

Foto: Elton Wollenberg

Wijk bij Duurstede - De Wijkse gemeenteraad keurde afgelopen dinsdag voor de tweede keer de begroting 2017 unaniem goed. Het laat volgens SP-fractievoorzitter Jeroen Brouwer zien het gevoerde beleid goed is “Alle partijen zien in dat dit college de zaken goed voor elkaar heeft. Wij zijn als SP trots op hoe de samenleving meegeholpen heeft de klappen van de economische crisis en de decentralisaties heeft opgepakt. Het toont de weerbaarheid van onze inwoners”, aldus Brouwer.

De begroting vertoont qua beleid een voortgang van het beleid zoals dit al door vorige collega’s ingezet is. “De laatste jaren in het vorige college zijn er al eerste goede stappen gezet. Dit college heeft deze nog scherper aangepakt en vooral de uitvoering verder verbeterd. En dit samen met betrokken inwoners, organisaties en ondernemers. Dat maakt ons ook zo trots. Er ligt een verhaal gedragen door de raad, college. Maar waar ook inwoners enorm aan meewerkten. Die veerkracht van de samenleving was nodig gezien alle financiële Rijkskortingen van de laatste jaren. Het beleid staat echt als een huis”, vindt Brouwer.

Het goede beleid leidt tot een overschot in 2017. Daarbij komen ook wat onverwachte extra’s. Brouwer; “Zo lijkt het erop dat de gemeente geld mag vragen voor het kabelnetwerk van Stedin, iets dat tonnen op kan leveren. Daarnaast komt er meer geld vanuit het gemeentefonds. Voor beide zaken is nog geen honderd procent zekerheid te geven. Dat maakt het dat we dus voorzichtig moeten zijn met het uitgeven van extra geld.”

Met deze winstwaarschuwing, diende de SP met haar coalitiegenoten GroenLinks, PCG en de PvdA een motie in om te kijken of eventuele extra middelen ingezet kunnen worden in het ruimtelijk domein. “Er moeten wegen en bruggen vervangen gaan worden en het is goed om daar geld voor op de plank te hebben liggen. Tevens is er veel bezuinigd op het groen. Dat wordt onderhouden voor een zes min. Ontzettend veel inwoners klagen hierover. Dus als er geld is bekijk dan of het hier voor ingezet kan worden”, oppert de socialist.

De socialisten zien een begroting die nog steeds ambitieus is en die de samenleving sociaal zal houden en daar waar kan verbeteren. “Op verschillende terreinen moeten we extra stappen zetten. In de jeugdzorg moet nog heel veel gebeuren, de participatiewet dient meer handen en voeten te krijgen en we willen dat er goed gekeken wordt naar de eigen bijdrage. We horen uit middengroepen, die overal voor moeten betalen en dat stapelt op, met als gevolg dat mensen zorg gaan mijden. Dan is de vraag of die eigen bijdrage wel een goede oplossing voor de kwaal is.”

Juist nu de economie weer aantrekt vroeg de fractievoorzitter extra aandacht voor de economische zaken. Zo werd een motie over het verbeteren van het beleid rond lokaal aanbesteden unaniem aangenomen. “De gemeente investeert gelukkig flink, in relatiebeheer met bedrijven, in een centrummanager voor de binnenstad. Zij is bezig met de Horden en de Heul en uitbreiding van het bedrijventerrein. Er wordt dus echt hard aan de toekomst gewerkt. Dat is mooi. Maar we zien wel dat er nambtelijk gaten zijn gevallen bij economische zaken. Die willen we ook snel gedicht zien. Dan kunnen we werken aan nog meer lokale banen en voor de lokale bedrijven”, eindigt Brouwer.

Lees hier de inbreng van fractievoorzitter Jeroen Brouwer tijdens de raadsvergadering.

Reactie toevoegen

U bent hier