h

Bibliotheek opknappen voor meerdere gebruikers

16 mei 2014

Bibliotheek opknappen voor meerdere gebruikers

Wijk bij Duurstede - De SP wil dat het college nagaat of het mogelijk is om de bibliotheek samen met gebruikers van de Nieuwe Schakel in het huidige gebouw van de bibliotheek onder te brengen. “Zij zien dat wel zitten. Daarmee zijn dan ook de huisvestingsproblemen van bijvoorbeeld de modelspoorbaanvereniging opgelost. En mogelijk wil daarnaast vluchtelingenwerk van de ruimte gebruik maken. Dat lijkt ons een goede oplossing,” aldus SP-raadslid Jan Oechies.

De bibliotheek van Wijk bij Duurstede zit op dit moment te ruim in z'n jasje. Door verschillende oorzaken, waaronder opgelegde bezuinigingen en de veranderende omstandighedengeving heeft zij minder ruimte nodig. Over enkele jaren zal het huidige gebouw worden gesloopt en zal de bibliotheek elders gehuisvest moeten worden. “Volgens de prognoses is daar echter op korte termijnde komende 15 jaren geen sprake van. De bibliotheek heeft geparticipeerd in de oude plannenplannenmakerij voor de nieuwehet oude project brede school. Noot; is daar zelf uitgestapt!  Het gebouw is inmiddels afgebroken. En dus? Wat heeft dat hier mee te maken? De bibliotheek heeft ook nog een aantal andere mogelijkheden onderzocht. Helaas zonder succes. Het liefst wil de bibliotheek daarom vooralsnog op de bestaande locatie blijven,” vertelt Oechies.

 

Eerder stelde de Socialistische Partij al vragen over de huisvestingsmogelijkheden voor de gebruikers van de Nieuwe Schakel. Zij moeten volgend jaar hun huidige onderkomen verlaten vanwege geplande woningbouw bij Garagebedrijf Van KerkhofBinnen afzienbare tij. “Een aantal gebruikers en het bestuur van de nieuwe schakel verkeert nog in grote onzekerheid over de toekomstige verblijfsplek. Dit zou daarom een mooie oplossing kunnen zijn. Beide partijen zien het zitten om het huidige pand gemeenschappelijk te gebruiken. Sterker nog, zij verwachten elkaar te  versterken in het functioneren versterken. Belangrijk is tenslotte dat twee partijen die last hebben van de onzekerheid over hun toekomstige huisvesting hun volle energie kunnen geven aan de toekomst. Bovendien heeft Stichting Vluchtelingenwerk laten weten wellicht ook naar de bibliotheek te willen verhuizen. Kortom, alle reden voor het college om het gesprek met de partijen aan te gaan en te bezien wat de kosten en opbrengsten zijn. Vandaar deze vragen,” laat het raadslid weten.

 

De SP laat het college tenslotte nog weten dat de onderhoudsstaat van de huidige bibliotheek te wensen overlaat. Minimaal een goede schilderbeurt is volgens de partij nodig om het aanzicht van het gebouw en de buurt een beetje fatsoenlijk te houden.

Reactie toevoegen

U bent hier