h

Raad gaat voor De Heul

28 oktober 2012

Raad gaat voor De Heul

WIJK BIJ DUURSTEDE - De gemeenteraad heeft afgelopen week uitgesproken dat behoud van winkelcentrum De Heul uitgangspunt is bij de toekomstige structuur van de detailhandel. De laatste weken werd duidelijk dat winkeliers uit De Heul niet willen verhuizen naar de Jumbo en Welkoop bij Rijnvallei. “Ze voelden zich voor het blok gezet door de gemeenten en een bemiddelaar van de Kamer van Koophandel moet de zaken recht komen zetten. Nu heeft de raad het signaal afgegeven dat het college met de betrokkenen moet overleggen, waarbij voortzetting van De Heul de eerste optie is”, legt SP-fractievoorzitter Jeroen Brouwer uit.

Dat winkeliers en gemeente en overhoop liggen als het gaat om de toekomst van de huidige drie winkelcentra in Wijk bij Duurstede is al enige tijd duidelijk. Al voor de zomervakantie werden er in de raad over de kwestie vragen gesteld. Zelfs een openbare bijeenkomst, georganiseerd oor het college, kon de kou maar niet uit de lucht halen. “De winkeliers bleven ontevreden over de handelingswijze van met name de ambtenaren en vertrouwden het adviesbureau en wethouder Robbert Peek (CDA) niet meer. Vandaar dat wij er samen met de PCG en VVD ingedoken zijn”, legt Brouwer uit.

Onder leiding van de SP dienden de partijen een motie in, waar ook BurgerBelangenNu achter ging staan. Hierin riepen de partijen op om De Heul in eerste instantie als derde winkelcentrum te blijven aanwijzen en niet de Rijnvallei aan de Langbroekerweg. De SP en de andere partijen willen ook dat de winkeliers en omwonenden bij de planvorming worden betrekken en dat het college duidelijk moet laten blijken dat De Heul een toekomst heeft. Brouwer: “Daar komt bij dat in de komende gesprekken scenario’s open worden gehouden. Daardoor stemden bijna alle andere partijen uiteindelijk voor.”

Dat alle scenario’s open blijven staan, leverde de indieners ook kritiek op. De SP-fractievoorzitter kreeg hier eveneens enkele telefoontjes over. “Men is bang dat de uiteindelijke uitspraak te vaag is. Het klopt dat meerdere scenario’s open blijven. Maar ten eerste krijgt voortbestaan van De Heul prioriteit en ten tweede mogen de winkeliers en omwonenden zelf meepraten en vooral meedenken. Zij gaan dus uiteindelijk bepalen wat er met de nieuwe winkelcentra gebeurt. Dat is wel wat anders dan dat ze nu enkel te horen krijgen dat ze weg moeten. Als het goed is, gaat de wethouder dit geluid duidelijk overbrengen”, eindigt de Brouwer.

U bent hier