h

Woonin betaalt energiegelden uit

2 april 2024

Woonin betaalt energiegelden uit

De Wijkse SP hoorde enkele weken geleden dat huurders van de Romeinenbaanflats nog steeds de afrekening van de energiekosten niet hadden teruggekregen. De socialisten sprongen gelijk op de bres en trokken met huurders aan de bel.

Met succes. ‘Enkele huurders kregen te horen dat Woonin pas in juli ging terugbetalen. Inmiddels is de corporatie dat nu al aan het doen. Mooi werk’, vertelt Ron Meinema namens de afdeling.

Gemeenteraadslid Meinema liep enkele weken geleden tegen klachten aan over de late afrekening van de energiekosten. ‘De flats kennen de zogenaamde blokverwarming. Deze verwarmt de hele flats en huurders betalen zo gezamenlijk de rekening. Maar door de slechte isolatie is dat tijdens de energiecrisis enorm duur gebleken. De voorschotten gingen eigenlijk te laat omhoog en dus betaalden veel huurders te veel. Dat geld moest bij de afrekening terugkomen’, vat hij kort samen.

Voor dit soort blokverwarming kregen corporaties in het voorjaar van 2023 extra steun van het kabinet.  Met dat extra budget konden ze huurders compenseren, bij de afrekening van 2022. Woonin stelde de uitbetaling echter keer op keer uit. Meinema; ‘Het ging van november, december naar maart. En nu hoorden wij dat het zelfs juni of juli kon worden. Dat vonden we belachelijk en dus trokken we met bewoners aan de bel.’

De stappen van de huurders hielpen dus. In plaats van in juni heeft Woonin de laatste weken alles op alles gezet om toch de belofte om maart uit te betalen te halen. Volgens de socialisten een goede zaak. ‘We horen dat het echt gaat om honderden euro’s die mensen terugkrijgen. Best grote bedragen voor veel huurders. Aan de ene kant vinden wij het echt te gek dat het zo lang heeft geduurd.  Aan de andere kant is het goed dat men voor zichzelf opgekomen is. En zeggen we dan maar eind goed, al goed.’

De Wijkse SP blijft de contacten in de buurt warm houden. Zeker omdat de buurt de komende jaren flink verbouwd gaat worden. Meinema liet zich als een van de weinige raadsleden vorige week al informeren. ‘Woonin stak de hand in eigen boezem en verklaarde dat de laatste jaren niet alles loopt zoals dat hoorde. Dat geeft wat moed. Maar er is wel wat meer nodig om het vertrouwen van huurders en ons echt terug te krijgen. We willen allemaal hetzelfde; betaalbare huurwoningen voor onze jongeren en ouderen. Dat moet ook Wooning, bouwen, bouwen, bouwen’, eindigt Meinema.

Reactie toevoegen

U bent hier