h

SP is bezorgd over jeugdzorg

20 februari 2011

SP is bezorgd over jeugdzorg

Hulpdienst
WIJK BIJ DUURSTEDE – De Jeugdzorg is een taak van de provincie, maar wordt de komende jaren overgeheveld naar de gemeente. De SP maakt zich hier zorgen om. “De jeugdzorg is vaak negatief in het nieuws. We komen ook hier problemen tegen. Die liggen zodirect op het bordje van de gemeente, terwijl er wellicht nog flink bezuinigd gaat worden,” zeggen Jeroen Brouwer en Robbie Dekker namens de socialisten.

Het nieuwe jaar is net begonnen en de Hulpdienst van de SP in Wijk bij Duurstede kent al vier problemen op het gebied van jeugdzorg. Daarbij staat volgens de hulpdienst het belang van de kinderen niet centraal. “Het gaat om gevallen waarbij kinderen bij een van de ouders wonen. Ondanks angst voor de andere ouder geeft de kinderbescherming aan dat het kind daar toch ook heen moet. Men doet dat zonder goed onderzoek. In een andere situatie stalkt vader de dochter, terwijl de rechtbank vindt dat vader afstand moet houden. Jeugdzorg adviseert moeder geen aangifte te doen, omdat vader door het lint kan gaan. In weer een ander voorbeeld wonen de kinderen bij vader. Eens per veertien dagen gaan zij naar moeder en komen daar totaal verward vandaan. Jeugdzorg besluit tot een begeleidingstraject bij vader, maar doet niets met moeder. De Wijkse politie meldt ieder incident waarbij kinderen aanwezig zijn. Onze hulpdienst ervaart dat jeugdzorg die melding soms weken laat liggen,” aldus Jeroen Brouwer.

Robbie Dekker, kandidaat voor de komende statenverkiezingen, gaat via de SP-fractie in de Utrechtse Staten aandacht vragen voor de problemen. Ook zijn er vragen gesteld aan het college van Burgemeester en Wethouders. “We zijn er voor dat jeugdzorg naar de gemeente gaat. Dat komt het toezicht, de samenwerking met andere hulpverleners en daarmee de kwaliteit van de zorg ten goede. Intussen moeten we er op toezien dat de jeugdzorg voldoende overeind blijft,” analyseert Robbie Dekker.

De SP-Hulpdienst is benieuwd of de vier zaken incidenten zijn of een toenemend en structureel probleem. Mensen die problemen hebben met jeugdzorg of de kinderbescherming worden daarom opgeroepen zich te melden via 06-51172840 en 0343-574438, of email: hulpdienstwijkbijduurstede@sp.nl

U bent hier