h

Vervuiling op bouwlocatie De Kamp

5 november 2010

Vervuiling op bouwlocatie De Kamp

De Kamp Cothen
COTHEN - Het voormalig sportterrein De Kamp in Cothen is vervuild met DDT. Dat blijkt uit recent bodemonderzoek. Hoewel de vervuiling geen direct gevaar vormt voor de volksgezondheid, moet de grond wel worden afgegraven. Hoe groot de schade is voor de gemeente, is nog niet bekend. Een en ander leidt in ieder geval tot vertraging van de realisatie van de geplande woningbouw op de locatie.

DDT is tot 1974 veel gebruikt als insectenbestrijdingsmiddel in de tuinbouw, veeteelt en fruitteelt, maar ook door particulieren. De DDT heeft zich vervolgens aan de gronddeeltjes gehecht. Vandaar dat het nu vaak nog te vinden is in de bovenlaag van de bodem.
Omdat DDT zo sterk hecht, wordt het niet door plantenwortels opgenomen en spoelt het ook niet uit, door bijvoorbeeld regen.

De vervuiling is een tegenvaller voor SP-wethouder Jan Burger, die graag ziet dat op De Kamp de nodige woningen worden gebouwd: “Dat was geen prettig bericht. Hoewel het een veel voorkomend probleem is bij gronden die werden gebruikt voor de tuinbouw, fruitteelt en als volkstuinen. Het is heel vervelend, maar spuiten met DDT was vroeger heel gewoon. Nadat de gegevens bij ons bekend waren, hebben we wel direct de GGD Midden-Nederland gevraagd om de risico’s voor de volksgezondheid in beeld te brengen. Op dat punt zijn er gelukkig geen problemen.”

De Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst Midden-Nederland (GGD) concludeert dat er geen noemenswaardig gezondheidsrisico is als gevolg van de aangetroffen DDT-verontreiniging. Een klein kind zou gedurende langere tijd dagelijks minimaal een halve kilo grond moet inslikken om gevaar te lopen en een volwassene 3,5 kilo.

De vervuiling leidt wel tot vertraging en meer kosten voor de ontwikkeling van het gebied. “Omdat de bovenlaag vervuild is, zal deze voor de bouwwerkzaamheden schoongemaakt of verwijderd moeten worden. Ook al zijn er geen problemen voor de volksgezondheid, de wet schrijft voor dat voor aanvang van de bouw de grond schoon moet zijn,” aldus wethouder Burger.

Op dit moment wordt onderzocht wat de beste oplossing is voor het verwerken van de grond. Daarmee zijn de kosten ook nog niet bekend. De wethouder gaat er echter van uit dat het financieel eindresultaat van de ontwikkeling van De Kamp nog steeds ruimschoots positief is. De omwonenden van De Kamp en de ‘meedenkgroep’ voor de bouwplannen zijn met een brief op de hoogte gesteld van de aangetroffen vervuiling.

U bent hier