h

Nieuwe voorzieningen voor Cothen

14 mei 2009

Nieuwe voorzieningen voor Cothen

WIJK BIJ DUURSTEDE – De gemeenteraad heeft afgelopen dinsdag unaniem ingestemd met het collegevoorstel voor de realisatie van het Cultuurhuis, het Gezondheidscentrum Cothen en verplaatsing oefenruimte Excelsior. Op aandrang van de gemeenteraad gaat het college ook aan de slag met sporthal de Rijnsloot. “Zo wordt het echt een opknapbeurt waar de gehele Cothense gemeenschap iets aan heeft, op het gebied van sport, cultuur en natuurlijk de zorg”, verwoordt SP-raadslid Henriëtte Sanders.

Vorig jaar zette de gemeenteraad al 750 duizend euro weg om nieuwe plannen voor het Cothense dorpshart te verbeteren. Wethouder Aukje Boer ontvouwde de laatste weken de definitieve plannen. In het nieuwe centrum komt een nieuwe bibliotheek, zorginstellingen en er wordt een nieuwe oefenruimte gebouwd voor muziekvereniging Excelsior. “De uitbreiding van de zorgfaciliteiten is natuurlijk geweldig. Maar ook de bieb kan nu echt moderniseren, terwijl Excelsior weer een fatsoenlijke oefenruimte krijgt. Het wordt zo ook een plek om elkaar te ontmoeten, een echt dorpscentrum”, meent Sanders.

Een zwaar minpunt was het ontbreken van planen voor investeringen in de sporthal in Cothen. Ook sporthal de Rijnsloot zou namelijk een opknapbeurt krijgen. Omdat de herontwikkeling van Rijnsloot ruim vier ton meer ging kosten, stelde de wethouder voor om hier later mee aan de slag te gaan. De raad wilde hier echter niets van weten. Middels een amendement van het CDA kwam de sport terug in de planvorming, niet voor een grote verbouwing van vier ton, maar om een renovatie van hooguit 100 duizend euro. Henriëtte Sanders: “Het college gaf aan hier een uiterste inspanning voor te doen. Daar zijn wij blij mee. Zo krijgen ook al die binnensporters in de Cothense samenleving waar zij recht op hebben.”
Uiteindelijk is de Cothenaar dus de grote winnaar. Na het vernieuwde sportpark, de nieuwe brede school is dit de derde grote kwaliteitsinjectie die de gemeenschap krijgt. Met de planvorming rond de oude Kamp erbij, is deze kern zo klaar voor de toekomst. “Het mooie van dit plan is dat ook de eigen samenleving er veel tijd en geld in stopt. Zo doet de Woonstichting Cothen een verschrikkelijk mooie duit in het zakje, werkt de bieb zelf mee, net als Excelsior. Ook zien we wel in dat ook de stichting de Rijnsloot veel zelf zal kunnen doen. Dat blijft mooi om te zien, een dorp dat het dorp opknapt. De buurt knapt haar eigen buurt op en dat verdient onze steun”, eindigt Sanders.

U bent hier