h

SP bekijkt alternatieven voor nieuw Revius en sporthal

16 juni 2008

SP bekijkt alternatieven voor nieuw Revius en sporthal

WIJK BIJ DUURSTEDE - De SP-fractie heeft de laatste weken verschillende bijeenkomsten gehouden over de plannen voor de bouw van een nieuw Revius en een sporthal in de wijk De Geer. Zij heeft met SP-leden en geïnteresseerden overlegd over de kritiekpunten. Tevens legde de sportraad uit waarom de verenigingen niet achter de plannen voor de sporthal staan. “De overleggen hebben bij ons verschillende vragen opgeleverd”, verwoordt fractievoorzitter Jeroen Brouwer.

Voor een deel liggen die vragen op het financiële vlak. “Zeven ton als vaste kosten op jaarbasis is heel veel voor de gemeente. En dan zijn er ook nog risico’s. Vandaar dat wij hebben gekeken naar prioriteiten. Die liggen wat ons betreft bij het onderwijs, het Revius, maar ook de basisscholen. Zeker omdat we hier pas over een paar jaar mee beginnen.”

Het beschikbare budget is voor voortgezet onderwijs, sport en het basisonderwijs. Brouwer; “We willen zeker weten dat er straks nog genoeg geld over is voor schoolgebouwen voor de jongste kinderen. Een groot deel van de nieuwbouw wordt opgebracht door woningen op de plek van de oude scholen. Daar willen we straks niet enkel dure woningen bouwen, om de opbrengst te verhogen. Immers, er is ook grote behoefte aan betaalbare huizen”, zegt Brouwer.

Een tweede vraag die een aantal leden hadden ging over de HAVO-top. “Komen alle profielen er wel, of moeten scholieren met een bepaald vakkenpakket straks alsnog naar Doorn fietsen?”, vraagt de SP zich af. “Dat zou natuurlijk ook zonde zijn. We bouwen immers juist een toplaag om de kinderen hier te houden. Niet om alsnog straks fietsers te zien vertrekken”, zo legt de fractievoorzitter uit.

Tot slot ziet de SP dat er weinig draagvlak is bij de investeringen in de sporthal. De betrokken verenigingen vinden de geplande zaal eigenlijk te klein. “Liever wil de sportraad over enkele jaren een grotere hal neerzetten, waar ze wel beter mee vooruit kunnen”, laat Brouwer weten.

De socialisten onderzoeken nu de mogelijkheden. De grond achter garage Beijer is goedkoop van de provincie aangekocht met als bestemming voorzieningen. De SP vraagt zich af of de Levitas-hal niet op deze plek kan komen. “Dat kan voordelen opleveren. Het schoolbestuur wil graag minimaal twee gymzalen. Dat kan er bijvoorbeeld eentje worden en daarnaast de Levitas-hal. Voordeel is dat we niet alles proppen op Mariënhoeve, wat ten koste gaat van groen en extra kosten meebrengt voor bijvoorbeeld parkeren. De gemeente kan wellicht de geplande kosten voor de tweede gymzaal investeren in de hal voor de turnvereniging die dan overdag gebruikt kan worden door de schooljeugd. En mogelijk is er ook een BTW-voordeel. Natuurlijk is het van belang dat Levitas de baas blijft over haar ruimte en over het gebruik moeten afspraken gemaakt worden. Ook is het van belang dat er op korte termijn gebouwd wordt en de huidige Hordenhal zal dan nog een paar jaar gebruikt moeten worden door de verenigingen en het onderwijs. Deze invulling is voor ons echter wel het bekijken waard, want we lopen zo minder financieel risico, en dat is belangrijk”, eindigt de fractievoorzitter.

U bent hier