h

SP Wijk verbijsterd over Sociale Dienst

16 februari 2006

SP Wijk verbijsterd over Sociale Dienst

"Enkele weken geleden werd ons nog verteld dat de politieke partijen boven op de sociale dienst zouden zitten. Alles was zo goed mogelijk geregeld. Nu zijn we net een paar weken in het jaar en de ellende die wij voorzien hadden is al begonnen‘’, zucht lijsttrekker Jeroen Brouwer van de Socialistische Partij. De SP was al niet te spreken over regionalisering van de sociale dienst. Na slechts ruim een maand heeft zij haar gelijk gekregen. De partij heeft inmiddels vragen gesteld aan de betrokken wethouder.

De verhuizing van de Sociale Dienst naar Zeist heeft een kwetsbare groep inwoners geen geluk gebracht. Het regent klachten bij de meldcentra van de lokale en regionale partijafdelingen. ‘’De sociale dienst is telefonisch slecht bereikbaar en heeft geen boodschap aan wettelijke afhandelingtermijnen. Een klantvriendelijke en adequate afhandeling van mensen die afhankelijk zijn van bijstand is belangrijk‘’, begint de socialistische lijsttrekker.
Het gebrek aan privacy was vanaf het begin af aan in te schatten. Dat partijen uit de raad nu pas met klachten komen, is voor Brouwer een compleet raadsel. ‘’Een Wijks loket is al een veel te minimale oplossing. Maar je laat de mensen toch niet zo maar in de rij staan. Zulke gevoelige zaken moeten gewoon met respect behandeld worden. Dat had al lang vast moeten staan.‘’

Over de slechte bereikbaarheid en afhandeling van de aanvragen zal de Socialistische Partij afdeling Wijk bij Duurstede schriftelijke vragen stellen aan het college. Tot overmaat van ramp kwam daar nog eens het te laat betalen overheen. ‘’Dat is echt het toppunt. De mensen al naar een slecht bereikbaar gemeentehuis sturen en dan ook nog geen vangnet hebben. Er is bij ons iemand langs gekomen die simpelweg zijn huur niet meer kan betalen en geen geld heeft om de reis naar Zeist te bekostigen. En dan hebben we het niet eens over eventuele extra kosten van verhoging van te late betaling of incasso, omdat er geen voorschotten kunnen worden verstrekt. Dat maakt de problemen enkel maar groter. En dat in deze maatschappij. Waar groepen het al zo slecht hebben‘’, eindigt hij.

U bent hier