h

Blog: Doorbelasting Precario Vitens

17 december 2016

Blog: Doorbelasting Precario Vitens

De raad van de gemeente Wijk bij Duurstede heeft 12 november 2013 besloten om over te gaan tot het heffen van precario voor de aanwezigheid van waterleidingen van Vitens in gemeentegrond. De gemeenteraad heeft afgelopen dinsdag unaniem besloten om het college de opdracht te geven terug te komen op dit besluit, en de mogelijkheden tot afschaffing te onderzoeken. De SP is hier blij mee. Destijds is het ingevoerd omdat er door Rijksbezuinigingen een tekort was. Nu er wellicht extra geld vanuit Den Haag komt, is het goed om te kijken of er ook iets aan de lasten gedaan kan worden.

Foto: Elton Wollenberg

Wel kan het verhaal dat Vitens u per brief vertelt wat nuance gebruiken.

Vitens stelt terecht dat zij kraanwater, als primaire levensbehoefte, goedkoop beschikbaar wil stellen. Een belasting op kraanwater zou niet moeten volgens Vitens. Wat Vitens daarbij niet vertelt is dat zij in 2015 14,2% winst hebben gemaakt op elke druppel water die zij verkopen.

Op hun website vermelden ze trots: “Vitens boekte in 2015 een bedrijfsresultaat van € 93,3 miljoen (2014: € 77,6 miljoen). Dat resultaat is deels uitgekeerd aan de aandeelhouders en deels toegevoegd aan het eigen vermogen.” Wijk bij Duurstede is overigens ook aandeelhouder.

Vitens heeft 5 top functionarissen in dienst die ruim meer verdienen dan de Balkenendenorm waar minister-president Rutte zich aan moet houden. Het  oppompen, transporteren, ontharden en zuiveren van water is zeer specialistisch en belangrijk werk, maar het is toch wel iets anders dan ons land besturen. Deze topfunctionarissen verbrassen gezamenlijk jaarlijks ruim een miljoen euro. Wat draagt dat bij aan goedkoop water beschikbaar stellen? Ik noem het graaien.

Nu zij alle rechtszaken hebben verloren, en de gemeente Wijk bij Duurstede dus in haar recht staat, belasten zij de heffing door aan de inwoners van Wijk bij Duurstede, blijkbaar nemen de aandeelhouders geen genoegen met minder dan 93,3 miljoen euro winst. Winst op een basisbehoefte als water. Water wat Vitens graag zo goedkoop mogelijk wil aanbieden.

Gert  de Heus
Raadslid SP

 

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier