h

Woonlasten

11 februari 2019

Woonlasten

In de media verschenen de laatste weken veel stukjes over lokale woonlasten. Interessante discussie, wie wil er immers te veel betalen? Toch is de berichtgeving vaak erg beperkt. Ten eerste omdat de kabinetten in Den Haag al jaren al onbetrouwbare partners gemeenten opzadelen met extra taken, zonder extra budget. Ten tweede bestaan de lasten van inwoners uit meer dan OZB en heffingen. Ten slotte kan een gemeente haar geld maar een keer uitgeven. Partijen die roepen om lastenverlichting, zoals de VVD en WijkNu, moeten ook eens roepen waar er dan gekort moet worden. Dan kunnen we het ten minste ergens over hebben.

De Wijkse heffingen vormen ongeveer tien procent van de totale inkomsten van de gemeente. De andere 90% komt van het kabinet uit Den Haag, sinds jaar en dag niet echt een betrouwbare partner. In 2006 is bijvoorbeeld voor miljoenen bezuinigd op de WMO. Sinds 2015 hetzelfde bij de jeugdzorg. De gemeente moest hierbij meer gaan doen, voor minder geld. Dat zorgt al jaren voor problemen en is zeker geen lijk uit de kast, zoals ditiswijk.nl scheef. Inwoners worden voor zorg en welzijn in de steek gelaten, jong en oud.

Ook bij andere wetswijzigingen dragen gemeenten wél extra uitgaven, zónder extra inkomsten. Bezuinigen op politie, kost de gemeente extra boa´s. Wetten voor milieu, duurzaamheid, privacy en ICT komen zonder geld over de schutting. Raadsleden een hogere vergoeding; de gemeente moet dokken. Asbest van de daken, wie kan het betalen? En zo zijn er veel meer voorbeelden. Helaas brengen alle media die feiten over dat rechtse, bezuinigingsbeleid zelden naar voren.

Daarnaast is een OZB-vergelijking tussen gemeenten eenzijdig. Er zijn andere inkomsten voor gemeenten en lasten voor inwoners. Grote gemeenten krijgen van het kabinet per inwoner vele euro´s meer dan kleine. Oneerlijk, maar een feit. Wat dat betreft is het aardig om Wijk met Zeist te vergelijken. Qua woonlast is Zeist bij een gemiddelde woning 200 euro goedkoper. In 2017 kreeg Zeist van het kabinet echter 807 euro en Wijk 691. Dat scheelt dus ook een flinke slok op een borrel.

Dan halen we andere lasten erbij. In Zeist kostte in 2018 een uitrekstel van het geboorteregister 5 euro meer, was de toerist 80 cent per nacht meer kwijt en een betaalt een hondenbezitter 58 euro voor een hond meer. Nu zullen niet alle inwoners daar gebruik van maken. Zeist haalt hiermee wel meer geld op dan Wijk. Ook haalt men daar 2,8 miljoen euro op uit betaald parkeren. Dat zijn lasten voor inwoners, die zelfs wij meebetalen.

Als klap op de vuurpijl moet een hardwerkende Zeistenaar diep in zijn of haar buidel tasten als er iets gebouwd moet worden. De leges voor het plaatsen van een dakkapel is in Zeist 150 euro duurder, een uitbouw 700 euro en een nieuwbouwhuis zelfs 2300 euro. Dat zijn inkomsten voor een gemeente en lasten voor inwoners. Maar die lasten worden door de media niet meegenomen.

We kunnen de tarieven van sportclubs erbij pakken (de ´duurste´ Wijkse voetbalclub CDW is bijvoorbeeld goedkoper dan Jonathan of Seastum), maar dat gaat heel ver. We moeten simpelweg concluderen dat lasten vergelijken bij een gemeente hetzelfde is als appels met peren vergelijken. De enige overeenkomst is dat het inwoners geld kost.

In Wijk krijgen de inwoners er wat de SP betreft veel voor terug. Er is goede zorg, liggen uitstekende sportparken, we hebben een gezellig theater en Wijk, zijn al jaren een veilige gemeente, en zien geweldige organisaties, enzovoorts. Er is een gemeenschap die sociaal is. De vraag is wat we niet meer gaan doen als de lasten verlaagd gaan worden? Want voor niks gaat alleen de zon op. Verder bezuinigen op zorg? Op sport? Op scholen? Op veiligheid?  Maar partijen zeggen dat er nooit bij, net zoals de media dat nooit doet. Jammer, want dan valt er een goed debat te voeren.

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier