Sp stelt vragen over Knarrenhof
Sp stelt vragen over Knarrenhof
Een initiatiefgroep is al een tijdje bezig met een vraag naar een Knarrenhof. In een dergelijk complex kunnen ouderen vanuit verschillende inkomensgroepen samen wonen. ‘Ook is het mogelijk om te kijken naar jongeren of inwoners met een handicap. Dat maakt het een interessante woonoptie. In Zeist is het gelukt en daar willen wij ook meer van weten’, vertelt SP-er Ron Meinema, die vragen stelde aan het Wijkse college.
In Zeist is de gemeente in zee gegaan met de landelijke stichting Knarrenhof. Daar zijn afspraken gemaakt over de verkoop van een gemeentelijk terrein, waarmee de landelijke organisatie en de gemeente samen tot een prijs konden komen. ‘En dat binnen de speelregels die er juridisch zijn rond de verkoop van gemeentelijke gronden. Want de wet zit gemeenten vaak in de weg’, aldus Meinema.
De SP-er doelt dat op het bekende Didam-arrest. Hier stelde de Hoge Raad, het hoogste gerechtsorgaan van het land vast dat de gemeente Didam een stuk grond niet zo maar mocht verkopen. Dit moet lopen via een openbare verkoop, een aanbesteding. ‘Deze uitspraak werkt nu door bij alle diensten en fysieke verkoopzaken van gemeenten. Zij mogen niet meer grond verkopen aan een bieder, maar moet er mee de markt op.’
In Zeist heeft het bestuur blijkbaar een oplossing gevonden. Zij heeft de aanvraag voor de verkoop gepubliceerd en omdat er geen reacties kwamen, kon de verkoop aan het Knarrenhof definitief gemaakt worden. Meinema; ‘Als dat zo is, kunnen we wellicht in onze gemeente hier ook naar kijken. Kan dezelfde methode ook hier toegepast worden? Er blijft op deze plek dan ook genoeg ruimte om andere kopers en huurders mee te nemen”, vindt de SP-er zich af.
Het college heeft de raad al eens uitgelegd hoe zij de toekomst van de werf ziet. De definitieve invulling van de werf komt met de verplaatsing, eind volgend jaar, steeds dichter bij. Volgens de socialist zou een kanrrenhof een mooie toevoeging kunnen zijn. ‘Ten eerste, omdat daarmee een verhuisbeweging op gang zetten van ouderen op gang kan komen en er gezinswoningen vrijkomen. Ten tweede omdat honderden ouderen zich al hebben op gegevn. Er is dus echt een vraag’, eindigt Meinema.
Reactie toevoegen