h

Wijkse SP naar Prinsjesdagprotest

10 september 2023

Wijkse SP naar Prinsjesdagprotest

De Wijkse SP-afdeling roep bewoners op om op 17 september, de zondag voor Prinsjesdag, mee te gaan naar het PrinsjesdagProtest in Den Haag. Landelijk sprak de partij de afgelopen maanden met duizenden mensen over de gestegen prijzen voor de huren, energie en het openbaar vervoer. Of over de verschraling in de zorg en bij bijvoorbeeld de politie. ‘Het doel van het protest is kosten omlaag voor inwoners omlaag te krijgen. En om de geplande bezuinigingen op de zorg van tafel te krijgen’, legt afdelingsvoorzitter Frans van der Tol uit De SP zet vanuit het hele land gratis bussen in. Aanmelden kan via www.prinsjesdagprotest.nl.

De socialisten zien dat vele kosten  explosief zijn gestegen. Tegelijkertijd maken grote bedrijven recordwinsten en kondigt Den Haag weer bezuinigingen aan. ‘Lokaal moeten we waarschijnlijk weer honderdduizenden euro’s bezuinigen. Dat doen we al jaren. Dat zien we in de lokale zorg, voor de jeugd, bij de politie enzovoorts. Gemeenten krijgen er al jarenlang extra taken bij maar zonder knaken. Meer doen met minder geld. Dat kan gewoon niet meer’, meent Van der Tol.

Het rechtse beleid heeft het wantrouwen in het bestuur enorm vergroot. Er moet gebroken worden met de afbraak- en bezuinigingspolitiek. ‘Kijk in de schoolboeken; de partijen die aan de macht zijn geweest, VVD, D66 of CDA, zijn echt rechtse partijen. Voor de grote bedrijven en de kosten neerleggen bij de hardwerkende mannen en vrouwen. We moeten het land nu samen gaan opbouwen. Daarom vinden wij het logisch dat grote bedrijven mee gaan betalen en hun grote winsten in gaan zetten voor lagere kosten voor iedereen.’

Het protest staat in het teken van Prinsjesdag en de eerder aangekondigde bezuinigen op onder andere de zorg.  Van der Tol; “Het water staat mensen aan de lippen. Daarom moeten de kosten dit jaar nog flink omlaag. Daar kunnen we op Prinsjesdag voor zorgen. Maar ook de verkiezingen in november zijn belangrijk. Mensen kunnen dan kiezen voor een partij die echt opkomt voor lagere kosten en een stijging van inkomens. Na jaren van afbraak is het nu tijd voor een betrouwbare overheid en om ons land weer op te bouwen.”

Ook voor gemeenten is dit van groot belang. ‘We zeiden het jaren geleden al; we worden lokaal kapot bezuinigd. Het college heeft voor volgend jaar al een miljoenen bezuiniging aangekondigd. We houden echt ons hart vast. Dit kabinet en het vorige belooft in de jeugdzorg veranderingen, belooft meer geld voor zorg en welzijn, meer voor armoede, maar komt steeds maar niet over de brug. Voor jeugdzorg werd doodleuk meer bezuinigingen aangekondigd. Rechtser kan het niet. Tijd om dat nu echt te veranderen’, eindigt Van der Tol.

De SP zet voor alle geïnteresseerden vanuit het hele land gratis bussen in. Aanmelden kan via www.prinsjesdagprotest.nl/bussen

Reactie toevoegen

U bent hier