h

Renske Leijten in Calypso: Zeggenschap op Nutsbedrijven

12 maart 2023

Renske Leijten in Calypso: Zeggenschap op Nutsbedrijven

Zaterdagmiddag 11 maart was Renske Leijten, tweede kamerlid van de SP in Calypso om over zeggenschap op de nutsbedrijven te spreken.

Foto: SP
.

De energie in handen van het Nederlandse volk. De SP meent dat dit mogelijk is. Kamerlid Renske Leijten legde uit hoe dit past binnen bestaande regelingen en wetten. ‘Het frame is altijd dat dit miljarden euro’s gaat kosten. Dat is dus complete onzin. En wees eerlijk; het is toch beter om de winst in de handen van Nederlanders te leggen in plaats van Zweedse inwoners via Vattenfall, Duitse aandeelhouders via Essent of Mitsubishi dat Eneco in handen heeft?’, vraagt Frans van der Tol zich af.

Rechtse partijen vertellen graag dat het nationaliseren van de energie miljarden gaat kosten en dus te veel kost. Leijten prikte in theater Calypso door deze leuzen heen. ‘Ten eerste betaalt de Nederlandse overheid de marktbedrijven nu al miljarden en dat terwijl we niet eens weten hoe de winsten en inkoopprijzen van deze bedrijven zijn. We weten dus niet waar al die miljarden voor zijn. En dat klopt wel?’, begint Leijten.

Ten tweede vertelde het SP-Kamerlid dat opkopen helemaal niet hoeft. ‘We kunnen van de netwerkbeheerders zoals Stedin leveranciers maken. Die zijn nog van de overheid. Past binnen de Europese regelgeving. Stedin is dan gewoon een van de aanbieders, maar wel van ons zelf. De winst investeren we zelf. Of we zeggen dat er geen winst gemaakt kan worden. Kan wettelijk en hoeft helemaal geen miljarden te kosten. Het kost wellicht tijd, maar kan geregeld worden. Er is geen politieke wil om het te doen. Rechtse partijen laten winst liever naar het buitenland gaan’, vat Van der Tol samen.

Stalmeester Jeroen Brouwer, nummer vijftien op de verkiezingslijst, haalde ook lijsttrekker Jan Breur erbij. In de Provincie kreeg hij een meerderheid achter een onderzoek om de energie in handen te krijgen van de inwoners uit de Provincie. Breur; ‘Zo bepalen we zelf wat er gebeurd met de lusten van al de nieuwe energieopwekking. Nu gaat die winst naar de cowboys en de lasten naar de omwonenden. Ook zaken als het openbaar vervoer hoort in publieke landen. Kijk naar lijn 56 naar Amersfoort. Met zulke buslijnen halen we nooit mensen uit de auto.’

Van der Tol en Brouwer genoten sowieso weer van Leijten. ‘Renske heeft al veel sporen verdiend. Wat ze allemaal heeft gedaan in de Toeslagenaffaire. Als Kamerlid sprong ze op de bres voor de zorgmedewerkers, bij al de bezuinigingen. En nu deze strijd tegen energiearmoede. Voor ons SP-ers is het lastig om gelijk te krijgen, ook al hebben we dat wel eens. Bij de zaak rond de toeslagen geeft ze nooit op. Met die passie strijden we voor meer zeggenschap voor alle inwoners van dit land, lokaal, in de provincie en landelijk’, verwoordt Brouwer.

Reacties

De SP is de partij waar de politici naar je toe komen.
Renske legde in heldere bewoording uit waarom de energiemarkt onder regie van de overheid moet komen.
Maar ook hoe dit kan! Verrassend eenvouidiger dan de critici als bezwaren aandragen. Tegen dezelfde kosten als nu worden gemaakt en waarvan de winsten naar de aandeelhouders van de commerciële partijen gaan.
Met regie op de energie als nutsproduct sluizen we eventuele winsten terug naar ons zelf en kunnen we zelf beslissen over hoe en wat te investeren in verduurzamen.
HET IS MET NAME POLITIEKE WIL!
Niet alleen de energie, maar ook andere belangrijke openbare functies zoals het openbaar vervoer, onderwijs en zorg moeten bestuurbaar zijn.
Een reden temeer om te stemmen op de enige echte open, sociale partij in Nederland: de Socialistische Partij

Reactie toevoegen

U bent hier