h

Energiearmoede in Wijk bij Duurstede

19 januari 2023

Energiearmoede in Wijk bij Duurstede

De Wijkse gemeenteraad is bijgepraat over acties die het college oppakte in het kader van energiearmoede.

Het werd duidelijk dat aan de ene kant niet alle inwoners die recht hebben op financiële hulp dat komen halen. Aan de andere kant zagen de raadsleden een groot verbond van lokale organisaties meewerken.
‘Goed om te zien dat het college zo met lokale partijen samenwerkt. Samen riepen zij inwoners op vooral langs te komen bij Binding’, vat de fractievoorzitter van de SP Frans van der Tol samen.

Tijdens diverse raadsvergaderingen kwam het onderwerp energiearmoede aan bod. De raad legde uiteindelijk een oproep neer om in gesprek te gaan met het college over de lokale aanpak. Tegelijkertijd vroeg  de SP wethouder Jeroen brouwer om een budget voor hulp aan een bredere doelgroep. ‘Hierdoor had de groep tot 120% van het bijstandsniveau recht op 1.300 euro energietoeslag. De inwoners met een inkomen tussen de 121 en 150 % van het bijstandsniveau hebben recht op een klanten-spaarpas. Hierop staat driehonderd euro die bij lokale winkeliers besteed kunnen worden’, legt Brouwer uit.

De wethouder meldde dat landelijk bijna tachtig procent van de huishoudens die recht hebben op de energietoeslag deze aangevraagd heeft. De klanten-spaarpas is door slechts veertig procent van de inwoners opgehaald.

Brouwer; ‘We concluderen dat veel inwoners en ondernemers zaken zelf regelen, of dat ze toch enige schaamte hebben voor het aanvragen. De laatste weken werkte de mond-op-mond reclame beteren dus willen we de aanvraagtijd van de spaarpassen verlengen.’

Bij de meeste raadsfracties viel de samenwerking met alle andere partners in goede aarde. Humanitas, Sociale Raadslieden, Binding, woningbouworganisaties Heuvelrug Wonen en Woonin, het OKW, de Voedselbank, het Omgevingsfonds waren allemaal aanwezig. En ook organisaties als de WABO, de Kinderboerderij en de Rotary doen mee.
 ‘Als politieke partijen kunnen we alleen maar trots zijn dat al die partijen zo hun beste beentje voor zetten. En dat de samenwerking met het Wijkse college dus gewoon goed loopt’, bekijkt van der Tol.

Wethouder Brouwer is het eens met de Nationale Ombudsman en het NIBUD, twee organisaties die opkomen voor belangen van alle inwoners van het land, dat het kabinet meer had moeten doen.
‘Een gemeente heeft simpelweg niet de financiële middelen om iedere inwoner, vereniging en ondernemer te helpen. En hoewel we blij zijn met bijvoorbeeld de extra drie ton voor duurzaamheidsmaatregelen voor de lange termijn en de inzet van de provincie voor isolatie, weten we dat het moeilijk blijft voor een deel van de inwoners. Hopelijk gaat dat kwartje in Den haag ooit vallen.‘

Reactie toevoegen

U bent hier