h

SP in actie voor ouderen

6 februari 2022

SP in actie voor ouderen

Foto: J. Brouwer / SP Wijk bij Duurstede

WIJK BIJ DUURSTEDE – In het valse winterzonnetje stond de SP met haar wensput bij de Veldpoortbrug. Deze keer niet alleen voor plaatselijke zaken, maar vooral voor de landelijke actie rond de AOW en pensioenen. Het rechtse kabinet laat ouderen nu en in de toekomst in de kou staan. ‘Dat de AOW op nul blijft is natuurlijk in deze tijd een grof schandaal. De inflatie is torenhoog en prijzen stijgen overal. Neem alleen die voor energie. Daar is actie voor nodig’, verwoordt Frans van der Tol.

Dit nieuwe rechts kabinet van VVD, D66, CDA en CU wil het minimumloon loskoppelen van de AOW. Net als bij de nieuwe pensioenplannen worden vele ouderen hier keihard door geraakt. ‘Zij zien hun AOW amper stijgen, net als dat de volle pensioenpotten niet met de prijzen mee mogen stijgen of zelfs worden gekort. Boodschappen worden duurder, gas en aan de benzine aan de pomp. Ouderen kunnen steeds minder kopen van hun enige inkomen: de AOW en een aanvullend pensioen. Te gek voor woorden’, begint Van der Tol.

De Wijkse SP doet mee aan de landelijke actie over eerlijke behandeling van de ouderen en hun inkomen. Niet in de laatste plaats omdat de groep in de gemeente steeds groter wordt. Van der Tol; ‘Iedereen heeft recht op een goede oude dag vanaf 65 jaar. Bij de laatste kabinetten Rutte zijn de kwetsbaren de dupe, ouderen, jongeren die zorg nodig hebben, woningzoekende, kleine ondernemers. Hopelijk gaan inwoners dat eens inzien en doen ze mee aan de strijd tegen de roofbouw op kwetsbaren.’

De socialist pakt een deel van de cijfers erbij. Zo is het vermogen van de pensioenfondsen is de afgelopen 12 jaar van zo’n 600 tot bijna 2.000 miljard gestegen. ‘Het geld klotst tegen de plinten, maar gepensioneerden hebben dezelfde periode geen indexatie gekregen, dat zorgt voor meer dan 20% koopkrachtverlies. En jongeren hebben er last van. Zij moeten immers door de verhoging van de AOW-leeftijd langer doorwerken. Mensen hebben moeite met rondkomen en het rechtse kabinet strooit wel vrolijk miljarden met subsidies voor grote bedrijven.’

De Wijkse SP sprak daarom bij haar kraam met ouderen over deze problemen en over de lokale politiek. Fractievoorzitter Jeroen Brouwer ging het gesprek aan over een veelvoud aan dingen.  ‘Over cultuur, groenonderhoud, het Wijkhuis, de BIGA of ondernemers. Inwoners maken zich echt zorgen over dat de energie weg is. Of beter; hoe we de energie weer terug kunnen brengen. Daar gaan we echt nu al voor iedereen mee aan de slag’, aldus Brouwer.

De SP is in samenwerking met ouderen- en pensioenorganisaties en actie begonnen tegen de kabinetsplannen om de pensioenen niet te laten strijden. Teken de petitie viia Strijd mee voor de AOW en je pensioen | Doe Mee - SP.  Voor aankomende zaterdag, 12 februari, is een manifestatie georganiseerd, in Utrecht. ‘Inwoners die daarheen willen kunnen zich melden via wijkbijduurstede@sp.nl. Of bellen met 06-50670172.Dan kijken we of we vervoer kunnen regelen. Meld je dus gerust aan’, zegt van der Tol.

U bent hier