h

Extra beloning mantelzorgers

27 januari 2022

Extra beloning mantelzorgers

WIJK BIJ DUURSTEDE – De gemeenteraad verhoogde bij de laatste vergadering de vergoeding van de mantelzorgers. Op initiatief van de SP herzagen partijen samen de bezuiniging op deze groep vrijwilligers. Het college stak ook haar hand uit, waarmee de beloning voor mantelzorgers verhoogd is. ‘We zijn allemaal trots op deze mantelwerkers en zouden het liefst nog meer aandacht geven. Zo lang het rechtse kabinet gemeenten te weinig geld geeft, is dat onmogelijk. Mooi dat we dit zo samen hebben kunnen doen’, vertelt initiatiefnemer SP-er Jeroen Brouwer.

Geen heilige huisjes en alles staat ter discussie. Dat was de opdracht die de gemeenteraad ruim en jaar geleden zichzelf gaf bij de besprekingen voor bezuinigingen. Na een jaar gesprekken lag er een begroting waarover de coalitie toch haar eigen hand had uitgestreken. Met bezuinigingen op pijnpunten en waarbij coalitiezaken werden ontzien. ‘Het CDA heeft toen de boel gered met een extra voorstel, waar een meerderheid in meeging. Hiermee werden de pijnpunten eerlijk verdeeld. En dit was er weer de Wij-lijn’, vat Brouwer samen.

De SP-er stemde net als de overgrote meerderheid met pijn en moeite in met de begroting. Nadat de raad echter de bezuinigingen van 2022 op duurzaamheid terugdraaide, iets waar de SP mee instemde, knaagde de bezuinigingen wel. Brouwer; ‘We wisten dat deze WMO-verordening eraan kwam. Daarin staan de regels voor hulp aan inwoners die zorg nodig hebben en ook de hulp voor mantelzorgers. Marijke Dekker van D66 stelde daar ook vragen over en toen hebben we het initiatief genomen en de koppen bij elkaar gestoken om deze korting terug te draaien.’

Samen met het CDA stuurde de twee partijen een voorstel op, waar ook BurgerBelangen en de VVD zich bij aansloten. Er was zodoende al een meerderheid. Gelukkig ging ook het college mee. Wethouder Wil Kosterman stelde wel voor om het extraatje te stoppen in de cadeaubon. ‘Goed om te zien dat we dit zo samen opgepakt hebben, als college en raad. Die bon is het meest gewaarde steuntje voor mantelzorgers. Want die groep is gewoon van onschatbare waarde voor onze lokale samenleving. Gelukkig zien we allemaal in dat we daar niet op moeten bezuinigen. Dat is een goede les’, besluit Brouwer.

U bent hier