h

SP wil info over prestatieafspraken

5 januari 2021

SP wil info over prestatieafspraken

Foto: Jeroen

WIJK BIJ DUURSTEDE - Voor veel gemeenteraadsleden is het Woon-dossier belangrijk. Zij kregen hier de laatste weken enkele waardevolle informatiebrieven en memo’s over van het Wijkse College, ook over de prestatieafspraken met Viveste en WS Cothen. De SP vindt dit wel erg mager. ‘Helaas houden wethouders ons enkel via een brief op de hoogte, in plaats van ons op te zoeken. Het college wilde toch draagvlak creëren en helder en transparant zijn? Jammer dat dit nog steeds niet in daden wordt uitgedrukt’, bekijken Frans van der Tol en Jeroen Brouwer namens de SP.

Wethouder Eric Balemans meldde middels een persbericht en een memo naar de raad dat de nieuwe afspraken met de woningbouwcorporaties zijn gemaakt. Volgens de bekende mandaatregelingen kan een college dat zo doen. Toch is de SP teleurgesteld. ‘De vorige wethouder hield ons al per brief op de hoogte. Deze blijkbaar ook. De prestatieafspraken zijn een onderdeel van de door de raad aangenomen woonvisie. Waarom komt de wethouder voor overleg niet naar ons toe?’, begint Van der Tol.

De socialisten vinden deze manier van communiceren een stap terug in de tijd. Van der Tol; ‘Het coalitieakkoord staat zo vol met ‘nieuwe’ manieren van werken. Het college zou draagvlak breed organiseren. Meer toetsen bij de raad. Dat gebeurd echter bar weinig. Op het gebied van duurzaamheid sprak de raad al over. Maar bij wonen gaat het niet veel beter. We zien ene persbericht na het andere komen. Maar waar zijn de afspraken zelf? En hoe ging het met de vorige afspraken? Wat is daar van gekomen? Hoeveel woningen komen er nu bij? We weten het niet’.

Dat de SP juist bij deze prestatieafspraken naar voren komt, heeft een reden. Brouwer probeerde als wethouder vanaf de eerste prestatieafspraken de partijen erbij te betrekken. ‘Ook al was dat best lastig, de raad wilde dit graag. Alles was nieuw en een zoektocht voor iedereen. Daarom zochten we elkaar op. Met de woningbouwcorporatie of projecten organiseerden we bijeenkomsten, die raadsleden waardeerden. Ambtelijk stak men hier tijd in. Er lag zelfs al een idee klaar om voor de onderhandelingen met de raad om tafel te gaan. Sinds de VVD het dossier over heeft genomen is die houding volledig verdwenen.’

Voor de SP is dit de zoveelste gemiste kans. Juist op het gebied van wonen is er zo veel te bespreken met de raad. Het bespreken van de prestatieafspraken met de woningbouwcorporaties is dan een kleine knop waar de gemeente aan kan draaien. ‘Nogmaals, we snappen dat het college hier in haar recht staat. En ja, een overleg moet geen Poolse landdag worden. Maar een coalitie die vernieuwend wilde zijn, zet ook hier een stap terug. Dat is een feit. De coalitie zal wel klagen dat vragen stellen ambtelijke uren kost, maar dan krijgen wij in  ieder geval hopelijk wel meer en betere informatie’, stelt Brouwer vast.

U bent hier