h

Vragen over handelwijze college

26 november 2019

Vragen over handelwijze college

Foto: Jeroen Brouwer / Elton Wollenberg

WIJK BIJ DUURSTEDE – Parkeren rond de binnenstad staat al enige tijd op de agenda van de Wijkse gemeenteraad. In maart van dit jaar kwam het college naar de raad om enkele opties te bespreken voor het compenseren van het verlies van parkeerplekken op de Markt.  ´Wethouder Joustra vroeg hoe de raad dacht over enkele alternatieven. De raad bleek verdeeld te zijn. Maar het college beloofde terug te komen met een voorstel. Nu blijkt echter dat er een besluit ligt. Dat mag. Maar voor een college dat zo graag samenwerkt met partijen, is dat vreemd. Daar hebben we met Duurzaam Wijk vragen over gesteld´, legt Frans van der Tol uit, die samenwerkte met Jos Soons.

Door de veranderingen op de Wijkse markt verdwenen meer dan twintig parkeerplaatsen. In maart van dit jaar besprak de gemeenteraad enkele mogelijke oplossingen. Wethouder Willem Joustra (VVD) vertelde daarbij dat het college terug zou komen met een voorstel. ´Het voorstel dat volgt hangt af van de inbreng op deze avond´, verwoordde hij destijds. De gemeenteraad had hierbij geen duidelijke voorkeur. Enkele partijen zaten met vele vragen en verzoeken. ´Het college had een voorkeur en daar waren partijen voor én tegen. Sommigen partijen hadden nog vragen of deden zelfs wat voorstellen. Onze indruk was wel dat de wethouder met een voorstel terug zou komen naar de raad. Dat zei hij immers zelf´, bekijkt Van der Tol.

Na lang niets gehoord of gezien te hebben waren Jos Soons van Duurzaam Wijk en de SP-er verrast dat er opeens wel een besluit lag, compleet met budget. Er werden zelfs vergunning aangevraagd om parkeren op het schapenweilandje van de aan het Walplantsoen mogelijk te maken. Juist parkeren in deze groene zone was in maart een discussiepunt. ´Dat was de voorkeur van het college. Maar het was ten eerste met 70 duizend euro en een huurcontract bij de eigenaar de duurste oplossing. Ten tweede is dit zonde van de groen strook rond het terrein, waar zelfs collegepartijen als GroenLinks en de PCG vragen over stelden. Dan is het toch vreemd als een wethouder aangeeft met een voorstel te komen en hij dat vervolgens niet doet?´, vraagt de socialist zich af.

Soons en Van der Tol vinden het nog vreemder omdat het college ook nog eens in overleg was met burgerinitiatief Schil met Pit. Hierin zitten enkele inwoners uit en betrokken met de binnenstad. Zij kwam met een alternatief plan voor parkeren naast de RK Kerk. De gemeente gaf eerder aan dat dit niet mogelijk was. Volgens deze groep kan dat echter wel. Van der Tol; ´Naar wij begrepen hebben heeft wethouder Joustra goede gesprekken gevoerd met de betrokkenen. Het is onduidelijk waarom dit alternatief en de oplossing op het schapenweilandje dan niet besproken worden met de raad. Blijkbaar was dit dus geen goed plan. Waarom dat zo is, weten we niet.´

Inmiddels heeft de raad een brief gekregen van Schil met Pit. Zij geeft hierin aan dat zij zich veelvuldig op het verkeerde been gezet voelt worden, zij niet goed geïnformeerd wordt en er onnodige hoge kosten opgevoerd worden voor hun idee. ´Dat zijn behoorlijk harde uitspraken, waar we ook vragen over gesteld hebben. Worden de betrokken en de raad dan wel serieus genomen door dit college? Reden genoeg om eens uitleg te krijgen´, aldus Van de Tol, die met Soons de vragen inmiddels heeft voorgelegd.

Reactie toevoegen

U bent hier