h

Wijkse politiek wil einde aan verhuurdersheffing

16 oktober 2019

Wijkse politiek wil einde aan verhuurdersheffing

WIJK BIJ DUURSTEDE – Een overgrote meerderheid van de Wijkse politieke partijen roept de wethouders op om bij het kabinet en andere instanties op te roepen te stoppen met de verhuurdersheffing. De SP en GroenLinks namen hiervoor het initiatief. Op de VVD en D66 na steunden alle partijen de oproep. `In onze gemeente is duidelijk welke gevolgen deze zinloze belasting heeft. De huurders van Viveste en WS Cothen betalen honderden euro´s, terwijl de organisaties zelf nu geen geld hebben voor investeringen´, melden initiatiefnemers Rob Willems en Jeroen Brouwer.

De heffing is ingevoerd in een tijd van economische crisis. Nu het kabinet weer miljarden overhoud, vinden betrokken organisaties het gek dat zij geld verliezen dat zij niet kunnen investeren in woningen. Woningbouworganisaties betalen samen meer dan 1,5 miljard euro aan het kabinet. Meer dan 180 woningbouwcorporaties pakten gezamenlijk de handschoen extra op door bezwaar aan te tekenen tegen de heffing. Hun branchevereniging, Aedes, en De Woonbond, de vereniging die de huurders vertegenwoordigd, steunen dit. ´Zo zijn huurders en verhuurders tegen. De betrokken organisaties geven aan dat huursommen soms onnodig zijn verhoogd. Maar zij kunnen dit bedrag vooral niet gebruiken voor nieuwe huizen, die juist nodig zijn. Zo wordt de wooncrisis alleen maar groter´, legt Brouwer uit.

GroenLinks en de SP zetten hier een motie op om het bezwaar te ondersteunen. Hierin roepen zij de wethouders op om er bij andere organisaties aan te dringen om te stoppen met de heffing. ´Juist omdat de woningbouwopgaven lokaal zo groot zijn, willen we dat er actie wordt ondernomen. We willen immers allemaal meer sociale huurwoningen en dat Viveste en WS Cothen ook ruimte krijgen voor het verduurzamen van hun woningvoorraad. Goed dat onze wethouders daar werk van maken´, bekijkt Willems.

Andere partijen gaan mee in de oproep. Het CDA, WijkNu, DuurzaamWijk en de PCG steunden dit. Alleen de VVD en D66, twee partijen die onderdeel uitmaken van het kabinet dat de verhuurdersheffing juist uit blijft voeren, deden dat niet. ´Zij vinden het prima dat hun kabinet op deze manier geld uit Wijk, Cothen en Langbroek weghaalt. De huren van scheefhuurders moeten maar omhoog, of Viveste en WS Cothen moeten maar huizen verkopen. Nog minder woningen dus´, bekijkt Brouwer. ´Maar het belangrijkste is dat er steun is en onze gemeente in ieder geval een einde wil maken aan deze belasting´, vult Willems aan.

Reactie toevoegen

U bent hier