h

Geen commissie Stiekem meer

18 juli 2019

Geen commissie Stiekem meer

Foto: Jeroen Brouwer / Jan Oechies

WIJK BIJ DUURSTEDE - Meer transparantie en openheid zijn onderwerpen die veel politieke partijen naar voren brengen. SP-er Jeroen Brouwer vond het dan ook vreemd dat hij met zijn collega fractievoorzitters nog steeds achter gesloten deuren vergaderde. ´Als een commissie Stiekem. En dat terwijl zijn vergaderen over onderwerpen die helemaal niet zo geheim horen te zijn. Soms ontkom je er niet aan, maar vaak hoeft het helemaal niet´. bekijkt hij. Het SP idee voor een openbare overleg werd door de meerderheid van de raad goedgekeurd.

Enkele keren per jaar vergaderen de verschillende fractievoorzitters gezamenlijk. Volgens de door de raad opgestelde regels komen vooral onderwerpen op tafel die met het functioneren van de raad te maken hebben. ´ Toen de SP in de raad kwam, was dit vooral om de sfeer in de raad te verbeteren. In de jaren daarvoor was deze behoorlijk slecht. Het was een overleg met de voeten op tafel. Later stelden de raad regels op, zoals het aanleveren van ambtelijke stukken of de diverse commissies waar raadsleden in zitten. Een beetje de dagelijkse randzaken, die over het algemeen niet bijzonder zijn´, legt hij uit.

Als oudgediende zag Brouwer de bijeenkomsten beetje bij beetje veranderen. ´Langzaam groeide dit uit tot een forum waar steeds meer stukken besproken werden. Wethouders kwamen langs met vraagstukken. En dus werd het gewoon een politiek orgaan´, aldus Brouwer, ´Zelf ben ik dan altijd helder geweest. Politieke zaken horen in het openbaar te zijn, zodat het publiek kan zien wat we doen. Nu we weer bezig waren met nieuwe regels hebben wij dit erin willen doen.´

Niet alle politici stonden te springen. Achter gesloten deuren konden zij immers zeggen wat ze wilden. Brouwer vindt dat een vreemde gang van zaken. ´In het politiek gesprek kan een politicus altijd zeggen wat hij of zij vindt. Als raadsleden openbaarheid als een rem zien, moeten we dat bespreken. Wij horen wel eens opmerkingen waarvan we denken; ´Dat had je je kiezer moeten vertellen.´ Gesloten bijeenkomsten zijn dan enkel een mooi excuus. Maar in een moderne democratie kan dat toch niet?´, vraagt de SP-er zich af.

En dus kwam de SP met een voorstel om het overleg van de fractieleiders, daar waar het kan in de openbaarheid te doen. De socialisten zien in dat dit net altijd kan. Bij gesprekken over personen of waarin de positie van de gemeente in de regio of bij onderhandelingen besproken worden, blijft de deur gesloten. ´Dat hoort bij de politieke spelregels en dat kan bij zo blijven. Gelukkig zien we de laatste jaren dat het college al meer gewoon naar de raad gaat en niet zo zeer naar de fractievoorzitters. Dan kan de rest kan dus gewoon in de openbaarheid. Dat vond gelukkig de meerderheid ook´, eindigt Brouwer.

Reactie toevoegen

U bent hier