h

SP wil jongeren betrekken bij verbeteringen

13 maart 2019

SP wil jongeren betrekken bij verbeteringen

WIJK BIJ DUURSTEDE - Enkele weken geleden was een tweede bijeenkomst voor jongeren en werk. Bij vele betrokken organisaties konden ze informatie opdoen. Hoe goed deze avond ook was, en hoeveel jongeren er ook goede informatie hebben opgedaan; het blijkt dat het lastig is om jongeren goed te benaderen. ´Het is wat de SP betreft goed om jongeren met het veel zaken mee te nemen en hen bij beleid te betrekken, als dat kan. Op het gebied van dienstverlening en digitalisering is er bij de jeugd een wereld te winnen. gezien het belang van digitaal werken, is dat een goed voorbeeld om ze erbij te halen´, bekijkt Corrie de Groot die namens de SP hier vragen over stelde aan het college.

In het de website van Binnenland Bestuur, een platform voor ambtenaren en bestuurders, stond een artikel over de digitale kennis van jongeren en de bereikbaarheid van gemeenten. Volgens de Stichting Digisterker, die zich bezighoud met het verbeteren van digitale systemen voor gemeenten en inwoners, is hier nog een wereld te winnen. ´Jongeren zijn weliswaar handig met apps op hun mobiel. Maar ze kunnen als het gaat om het verwerken van overheidsinformatie, of voor aanvragen bij gemeenten wel hulp gebruiken. Het gekke is echter dat jongeren vaak niet in systemen voorkomen, omdat zij minderjarig zijn. Zaken als werk en inkomen, toeslagen komen dan pas later op hun pad. En dus worden ze pas paat benaderd´, legt De Groot uit.

Voor de SP heeft de jeugd de toekomst. En wie op de toekomst goed voorbereid is, kan beter inspelen op zijn of haar situatie. Jong geleerd is nu eenmaal oud gedaan. De Stichting Digisterk meent (les)materiaal ontworpen te hebben waarbij VMBO en MBO leerlingen leren om te gaan met de digitale wereld van de overheid. De Groot; ´Het blijkt dat zij soms dit nodig hebben. Voor rijbewijzen, paspoorten, belastingzaken, toeslagen enzovoorts. In het kader van vroege schoolverlaters en armoede en schuld kan dit een handige middel zijn om jongeren tijdig bekend te maken met zaken. Deze Stichting heeft daar een lespakket voor gemaakt. We vragen aan het college of dit interessant is, om jongeren op tijd op de hoogte te brengen van de digitale overheidswereld, in een tijd dat deze wereld alleen maar gaat toenemen. Lijkt dus een goed idee.´

De SP wilt überhaupt kijken of en hoe jongeren kunnen worden betrokken bij gemeentelijke ontwikkelingen. ´Dat kan best belangrijk zijn. Straks bij het gemeentelijk verkeers en verrvoersplan bijvoorbeeld. Jongeren fietsen immers overal. Maar ook bij dienstverlening. Juist met het zicht op werk en inkomen is het tevens goed om meer bekendheid te geven aan wat een gemeente allemaal doet en kan doen voor jongeren. De bijeenkomst van enkele weken geleden toont aan hoe lastig het kan zijn. Wellicht is het materiaal een onderdeel in het mandje om jongeren te benaderen. Vandaar dat we hier vragen over stellen´ eindigt De Groot.

Reactie toevoegen

U bent hier