h

Woningmarkt voor grote steden?

18 februari 2019

Woningmarkt voor grote steden?

Foto: Ekton Wollenberg

WIJK BIJ DUURSTEDE – De woningbouw wil maar niet uit de crisis komen. Hoewel het college onder aanvoering van wethouder Hans Marchal zich net als in de vorige periode in blijft zetten voor extra woningen, vraagt de SP zich af of betrokken instanties wel oog hebben voor de Wijkse situatie. ´Aan de ene kant horen we een wethouder uit Nieuwegein, met Gedeputeerde van de Provincie roepen dat er 7000 middendure woningen bij komen. Maar die moeten vooral in de zone langs de snelwegen komen. Gemeenten die niet in die rand liggen, komen nog niet aan bod. Een gemiste kans´, bekijkt Jeroen Brouwer.

De socialisten stelden wederom vragen aan het college over woningbouw. Deze keer naar aanleiding van de door de betrokken partijen uniek genoemde samenwerking tussen gemeente, de provincie, woningbouworganisaties en ontwikkelaars. ´Goed dat ze voor onze regio gezamenlijk naar oplossingen kijken om de problemen aan te pakken. Helaas doen de partijen dit nog steeds met een grote steden bril op. Leuk voor Utrecht, Amersfoort of Nieuwegein. Maar wat dan voor Wijk, Cothen en Langbroek? Hier kennen we de problemen toch ook?´ vraagt Brouwer zich af.

Daarbij spreken de vertegenwoordiger van U16, de Nieuwegeinse PvdA-wethouder Hans Adriani, en de Gedeputeerde van de Provincie, D66-politicus Pim van de Berg, vooral over midden-dure huurwoningen. Deze woningen hebben een huurprijs tussen de 720 en 950 euro. ´Dat zijn best hoog huurbedragen. En daar moet wel de doorstroming mee op gang komen? Hoeveel starters komen voor een dergelijke prijs is aanmerking? Hoeveel ouderen willen voor dat geld hun eigen huis verkopen? We vragen ons dat af´, bekijkt de Wijkse fractievoorzitter.

Brouwer hoort geluiden dat commerciële beleggers de Wijkse markt überhaupt te klein vinden. Vaak begint het voor hen bij 200 of meer woningen in een keer. ´Daar hebben wij er nog niet veel van. En als we zo veel woningen neerzetten, dan moeten daar ook betaalbare woningen tussen zitten. Vandaar dat belegger hier weg blijven. Dat is precies het probleem dat bijvoorbeeld de minister van binnenlandse zaken over bouwen aan stippelde, enkele weken geleden. Beleggers bouwen liever dure woningen, waar de winsten veel aantrekkelijker zijn. En de Wijkse wethouder roept dan leuk dat de markt de problemen op moet pakken. De markt werkt juist niet.´

Voor de lokale situatie blijft woningbouwcorporatie Viveste, volgens de SP, een belangrijke partner. De Wijkse fractie vraagt het college welke mogelijkheden er zijn om met hen meer woningen te bouwen. ´Betaalbare en midden dure huurwoningen. Want die moeten er komen. In de koopsector zijn deze de laatste jaren wel gebouwd. Nu door de fusie Volksbelang en Viveste samen zijn gegaan, zijn daar financieel mogelijkheden gekomen. Dat wisten we al. Gek dat dit dan nog niet leidt tot concrete plannen. Vandaar dat we aan het college vragen welke mogelijkheden er zijn om daar wel toe te komen´, besluit Brouwer.

Reactie toevoegen

U bent hier