h

SP ontevreden over antwoorden over woningbouw

11 september 2018

SP ontevreden over antwoorden over woningbouw

Foto: Ekton Wollenberg

WIJK BIJ DUURSTEDE - Eerdere antwoorden op schriftelijke vragen van het CDA en de SP leveren in ieder geval de laatste partij weer enorm veel andere vragen op. Cijfers en zaken lijken wat de socialisten betreft door elkaar gehaald te worden, of verkeerd te worden genoemd. ´Betaalbaar wonen ligt op de lippen bij vele politici, maar het uitgangspunt van het college voor prijzen van betaalbare koop= of huurwoningen lijken maar zo flink verhoogd te worden naar twee ton. Vandaar dat we nog meer vragen hebben gesteld´, vat SP-fractievoorzitter Jan Oechies samen.

De antwoorden van VVD-wethouder Willem Joustra in een eerste mondelinge vragenronde, waren voor het CDA en de SP reden om voor de zomer schriftelijke vragen te stellen. In de vakantie kwamen de antwoorden binnen. Deze leverden zeker bij de socialisten weer veel nieuwe vragen op. ´Zo lijkt het erop dat de maximale prijzen van woningen in de betaalbare categorie verhoogd is van 181.500 euro naar twee ton. En dat terwijl de eerste prijs voor een grote groep jongeren en ouderen al te hoog is. Wij vragen ons af of zij dan nog wel woningen kunnen kopen. En voor sociale huurwoningen zijn die prijzen al helemaal te hoog, omdat die boven de maximale sociale huur komen te liggen´, legt Oechies uit.

 

"Maar er bleef meer onduidelijk voor de SP. Bijvoorbeeld wat het college bij monde van wethouder Joustra precies met gesubsidieerde woningen bedoelt. ´Subsidie is immers simpelweg een financiële bijdrage van overheden aan inwoners, bedrijven en organisaties. De wethouder richt zich enkel op de huurtoeslag. Dat is wel erg beperkt. Hypotheekaftrek en lagere grondprijzen maken ook voor het overgrote deel van de mensen in ons land, kopers en huurders, wonen mogelijk. Als SP zijn we blij met al deze mogelijke subsidies, omdat die betaalbaar wonen voor veel mensen mogelijk maakt", aldus Oechies.´

Voor de socialisten zijn meer betaalbare koopwoningen en meer huurwoningen nodig. "Uit de antwoorden van wethouder Joustra lijkt met name de laatste groep in het hoekje te worden gedrukt. Vreemd dat het college schrijft dat het kabinet Rutte 100 miljoen vrijmaakt voor duurzame huurwoningen. Dat betekent dat corporaties wel zelf geld moeten stoppen in duurzaamheidsmaatregelen en dus minder geld hebben voor nieuwe woningen. En in de regio ziet het college wel dat er binnen U10 meer moet gebeuren voor midden-dure woningen. Maar wordt er binnen de regio dan geen discussie gevoerd over betaalbare huur- en koopwoningen? Dat zou gek zijn, gezien de grote vraag bijvoorbeeld bij jongeren´, bekijkt Oechies.

Daarnaast ziet de fractie van de SP veel halve antwoorden. ´Leuk dat er diverse projecten in de steigers staan. Maar hoe ver zijn deze projecten en hoe kijkt het college aan tegen de problemen over parkeren bijvoorbeeld bij de ABN-AMRO of Serraris? Of bij het betrekken van omwonenden bij het plaatsen van containerwoningen? En het college meldt dat er negen sociale huurwoningen komen bij de Heul, op een totaal van 87 woningen is dat wel erg weinig. Maar misschien worden zaken door elkaar gehaald. En als het onderzoek naar wonen voor jongeren klaar is, waar is dan het rapport hierover? Wat kan het college dan doen voor jongeren?  Genoeg vragen om opnieuw in de pen te klmmen. Hopelijk gaan we zo langzaam maar zeker wat meer duidelijk krijgen´, besluit de SP-fractievoorzitter.

Reactie toevoegen

U bent hier