h

Veranderingen minimabeleid goed voor inwoners

21 januari 2018

Veranderingen minimabeleid goed voor inwoners

WIJK BIJ DUURSTEDE –  Het Wijkse college voerde in augustus 2017 een nieuw Kinderfonds toe aan het minimabeleid. Nu is ook de rest van de regelgeving opnieuw aangepakt. Zo staat er nu een nieuw minimabeleid. “We hebben naast extra jeugdfondsen, meer ruimte vrijgemaakt voor ouderen, de PC regeling veranderd, de loongrens verhoogt van 110% van het minimumloon naar 130%. En doordat mensen nu de aanvraag kunnen doen bij Stichting Binding is dat ook laagdrempeliger geworden”, vat wethouder Sociale Zaken Jeroen Brouwer kort samen.

Eind 2016 werd bekend met welk bedrag het minimalbeleid omhoog geschroefd kon worden. Voor de gemeente was dit helaas te laat voor de begroting van 2017. “Maar we zijn wel gelijk aan de slag gegaan. Daar komen de samenvoeging van het Jeugdcultuur en Jeugdsportfonds en het nieuwe Kinderfonds vandaan. En bij de regelingen voor kinderen is dus de aanvraaggrens vergroot van 110% naar 130% van het minimumloon. Zo kunnen hopelijk nog meer kinderen meedoen”, begint Brouwer.

Voor de wethouder Sociale Zaken bleef het hier niet bij. Ook andere regelingen gingen op de schop. Zo werd voor ouderen de mogelijkheden vergroot met onder andere extra gelden voor sportactiviteiten en werd de computerregeling hervormd. Brouwer; “Bij de fondsen voor de jeugd merkte Binding, waar de aanvragen binnenkomen, dat de vraag naar computers heel anders is geworden. Iemand die een grafische MBO-opleiding wilde volgen, kon geen aanvraag meer doen, omdat deze voor jongere kinderen was. Nu zijn er twee aanvragen mogelijk. Voor jong en oud hebben we dus ons best gedaan.”

Naast de verruiming van de regels, koos het college ervoor om het beleid van de RSD te verplaatsen naar Stichting Binding. “Niet omdat we ontevreden waren over de RSD, maar vooral omdat we op deze manier denken aanvragen nog beter lokaal te verankeren. Binding werkt lokaal, met allerlei mensen die weten waar ze moeten zijn. De afstand wordt zo letterlijk nog kleiner,” aldus Brouwer, “We denken dat het beleid zo nog laagdrempeliger te maken, en mensen er meer gebruik van kunnen gaan maken. Het geld komt zo nog sneller en beter bij de mensen waar het hoort.”

Met de invoering van de nieuwe beleidsregels heeft het college een egalisatievoorziening ingevoerd. Dit houdt in dat niet uitgegeven geld via een aparte spaarrekening binnen het armoedebeleid blijft. De gemeenteraad besprak deze keus afgelopen week. “Van Binding hebben we begrepen dat op deze manier hun administraties beter gekoppeld kunnen worden. Het is zodoende niet alleen ruimhartiger, maar ook efficiënter. De nationale ombudsman vertelde afgelopen week nog dat gemeenten minimaregelingen laagdrempeliger moesten maken. Goed om te zien dat dit hier al gebeurd”, bekijkt SP-fractievoorzitter Jan Oechies.

Reactie toevoegen

U bent hier