h

Aandacht nodig voor dementerenden

4 januari 2018

Aandacht nodig voor dementerenden

WIJK BIJ DUURSTEDE - Dementerende ouderen krijgen minder professionele zorg als ze op wachtlijst voor een verpleeghuis staan. Dit blijkt uit een publicatie van een onderzoek van de Monitor, een online onderzoeksbureau, waar onder andere en dagblad Trouw naar verwijst. “Dit is vooral door de indeling van de zorg naar verpleeghuizen.  Daar is sprake van zorgval. Aangezien dit een van de gevolgen is van het landelijke bezuinigingsbeleid. Maar we weten dat er ook hier dertig mensen op de wachtlijst staan, is het de vraag of het hier ook problemen zijn”, verwoordt SP-raadslid Jan Oechies.

Het verschijnsel dat ouderen minder zorg krijgen staat bekend als de zorgval. Ouderen die op een wachtlijst staan komen terecht in de Wet Langdurige Zorg (Wlz) en moeten hierdoor professionele zorg inleveren. “En dat terwijl ze dat thuis juist nog wel hulp nodig hebben. Ze staan immers niet voor niets op een wachtlijst. Uit onderzoek blijkt dus dat ze tot wel vijf uur minder hulp in de week krijgen. Voor deze hulp moeten ze bovendien meer voor betalen. De overgang van huis naar verpleeghuis verloopt dus moeizaam”, legt Oechies uit.

Uit de door Monitor uitgevoerde enquête, die is ingevuld door 360 casemanagers dementie, geeft ruim 68 procent aan dat de overgang naar de verpleeghuiszorg problematisch verloopt. Oechies: “Casemanagers dementie zijn de regelaars die ervoor zorgen dat ouderen met dementie de juiste hulp krijgen. Lokaal hebben we dan wel een goed lopen WMO-beleid opgesteld. Dit beleid valt dankzij Rutte en de zijnen onder de Wlz. Vijf uur minder hulp en meer betalen is voor ouderen met dementie schrikbarend veel.”

De SP is nu benieuwd hoe deze zaken lokaal spelen. Enkele fractieleden bezochten recent het Ewoud en Elisabeth Gasthuis. "We hoorden dat er circa dertig personen op de wachtlijst staan. Het is bijvoorbeeld voor mantelzorgers al een hele klap dat verzorging thuis niet meer mogelijk of verantwoord is. Laat staan als dit dan ook nog eens de gevolgen zijn op een wachtlijst, met minder uren en hogere kosten. Dramatischer kan het bijna niet", aldus de SP-fractievoorzitter.

Als er dan sprake is van een zorgval, dan is dat voor de socialisten iets om aan te pakken. Daar moet het college dan iets mee doen. "Client en mantelzorgers zijn namelijk de dupe. Dat zou een kwalijke zaak zijn. Desnoods pleiten ervoor dat tijdens de wachtperiode de geleverde zorg uit de WMO en de Zorgverzekeringswet thuis gewoon doorgaat, maar dat deze wel betaald vanuit de Wlz. Op die manier hebben zorgbehoevende ouderen geen last van de verschillende betaalsystemen”, besluit Oechies.

Reactie toevoegen

U bent hier