h

SP redt vlaggen motie

15 december 2017

SP redt vlaggen motie

WIJK BIJ DUURSTEDE – Het was een rare gewaarwording voor velen. De SP redde afgelopen raadsvergadering een motie ingediend door de VVD, over  het plaatsen van de Nederlandse vlag in de raadszaal.  Met zijn toevoeging om vooral de Nederlandse grondwet te benadrukken, zorgde voor een unaniem aangenomen voorstel. SP-er Gert de Heus lacht er om.  “Ten eerste zijn de verhoudingen hier wat anders dan landelijk. Ten tweede gaat het om hier om een uiting die voor iedereen herkenbaar is,” legt hij uit.

De discussie in de raad ging vooral over voor wie de vlag wel of niet moet tellen. Volgens De Heus een zinloze debat. “De vlag van het land is sowieso iets om trots op te zijn. Net als dat het wandkleed van de bekende Wijkse fibula met daaronder de oude wapens van Cothen, Langbroek en Wijk. Prachtig dat die er al jaren in de zaal hangen. Als het excuus van de vlag het verbinden moet zijn, dan verbindt het eerste artikel van onze Grondwet de mensen nog meer. De tekst hiervan past dus meer bij het VVD verhaal van verbondenheid”, aldus de SP-er.

"Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan." art1 GW.

Waar het er op leek dat de VVD-motie over de vlag het niet zou halen, gingen andere partijen met het SP verhaal mee. Van De Heus mocht de vlag er ook bij, en dus kwam er een motie die om beide dingen vroeg. Zowel de grondwet als de vlag krijgen dus een plekje in de raadszaal. “Burgemeester Poppens stelde nog even voor om de vlag buiten te hangen en in het donker dan te verlichten. Dat was voor ons nog beter. Wij zijn natuurlijk een partij van de straat. Maar logisch dat de anderen hem binnen wilde zien”, eindigt hij, opnieuw lachend.

Reactie toevoegen

U bent hier