h

Avond rond dementie succes

2 oktober 2017

Avond rond dementie succes

WIJK BIJ DUURSTEDE - Het was vorige week een drukte van belang in theater Calypso. Het podium was aan Sara en David Blom, Lydia van den Heuvel en toetsenist Mischa Blom. “Lydia zette de dementie moeder neer, terwijl Sara de dochter voor haar rekening naam. David wierp zich op als verzorgende.  Allemaal om duidelijk te maken met welke zaken dementerende mensen en hun omgeving te maken krijgen. Dat is altijd confronterend. Het was dan ook een leerzame avond”, concludeert SP-fractievoorzitter Jan Oechies die ook een kijkje nam.

Bij haar opening memoreerde wethouder Wil Kosterman de grote rol die haar voorganger Jan Burger in het sociaal domein heeft gespeeld.  Wrang genoeg moest juist Burger begin dit jaar aftreden omdat hij getroffen is door de ziekte van Alzheimer.  Oechies;  “Alle aanwezigen eerden de voormalig wethouder met een hartelijk applaus. Mooi om te zien hoe Wil en de aanwezigen dat oppakten. Jan heeft simpelweg iets groots neergezet.”

Het viertal zette in het programma de toon.  “Lydia verzorgde samen met haar kinderen Sara, David en Mischa als mantelzorger haar demente moeder in hun huis in Buren. Sara en David zijn beiden als psycholoog betrokken bij de ouderenzorg”, legt Oechies uit, “Dankzij deze deskundigheid en hun ervaringen als mantelzorger zetten zij een realistisch beeld van de dagelijkse werkelijkheid rond de zorgen van dementerenden. De radeloosheid van zowel Lydia als Sara was erg echt en aangrijpend.”

Na de pauze werden de aanwezigen bij het stuk betrokken en kwamen er vol op tips over hoe bijvoorbeeld de communicatie met dementerenden vlot te trekken. Voor de SP-er slaagde de organisatoren, Stichting Binding en de gemeente, in hun opzet. “We weten dat dementie een steeds grotere rol gaat spelen in onze maatschappij. Dit soort avonden zijn voor bezoekers enorm zinvol voor betrokkenen. Daar kunnen we er niet genoeg van houden. Leerzaam voor iedereen”, besluit Oechies.

Zie ook:

Reactie toevoegen

U bent hier