h

SP blij met Wijks jaarresultaat

21 mei 2017

SP blij met Wijks jaarresultaat

Wijk bij Duurstede  – “Natuurlijk gaat niet alles goed. Waar gewerkt wordt vallen immers spaanders. Maar we kunnen nu echt wel zeggen dat Wijk er goed voorstaat.” Aan het woord is Jan Oechies. De SP-fractievoorzitter reageert hiermee op diverse cijfers die de laatste tijd over de gemeente zijn binnen gekomen, waaronder een positieve jaarrekening. “Het geeft een beeld hoe we op een sociale manier uit de crisis zijn gekomen, dat de basis goed is en dat er nog werk aan de winkel is”, vindt de SP-er.

Na een turbulente tijd rond het aftreden van Jan Burger en het doorschuiven van Jeroen Brouwer, kijkt Oechies als fractievoorzitter terug op drukke maanden. “Het afscheid van Jan is een heel proces geweest, waar we intern verschrikkelijk druk mee zijn geweest. Daarna kwam het opstappen van Hans Pouw, waardoor we organisatorisch nog een extra stap moesten maken. Gelukkig concluderen we dat dit voor het Wijkse politieke bestuur weinig tot geen invloed heeft gehad. Dat zegt genoeg over de kracht van dit college van burgemeester en wethouders”, begint hij.

De SP'er ziet veel positieve dingen. Hij kijkt eerst naar de jaarrekening van 2016, die met voor de derde achtereenvolgende jaar positief is. Oechies; “We hadden aan het begin van deze coalitie afgesproken de pijn aan de voorkant te nemen. Dat hebben we gedaan. Dat is dus in de financiële resultaten te zien. Het eventuele volgend college krijgt wat dat betreft bijna een gespreid bedje voorgeschoteld, met positieve cijfers. Natuurlijk zijn er genoeg opmerkingen te maken, maar de gemeente is redelijk in controle, zoals experts dat altijd zo graag zeggen.”

Ook beleidsmatig ziet Oechies enorm veel goeds. Op sociaal gebied kreeg de gemeente volgens hem niet voor niets het predicaat gouden gemeente. “Dankzij de gemeenschap, de inwoners, ondernemers en organisaties staat er echt wat. Daar waar vele gemeenten het moeilijk hadden met alle veranderingen is hier echt iets neergezet. Zo zijn we samen de crisis redelijk doorgekomen. En ook hier kan het altijd beter. Sommige zaken mogen echt wel sneller opgepakt worden of moeten worden doorontwikkeld. Niemand kan echter zeggen dat de coalitie alleen op de winkel heeft gepast.”

Niet geheel toevalligwijs kwam de gemeente bij andere rapporten goed naar voren. Zo daalde Wijk op de ranglijst van gemeenten met de meeste criminaliteit en bleek dat Wijkenaren over het algemeen zeer gelukkig zijn. Oechies noemt het leuke bijvangsten van het beleid. “Met zaken als het WMO-beleid maar ook de Wijkse Werkplaats, waarbij we veel aan zorg, welzijn en participatie doen, wordt er simpelweg ook gekeken naar mensen die het moeilijk hebben. Hier is de afgelopen jaren een prachtig netwerk opgezet waar organisaties als Binding , het OKW, de Regionaal Sociale Dienst en andere betrokkenen elkaar vinden. Dat maakt Wijk, Cothen en Langbroek zo sterk. Mensen doen het samen. Al die goede cijfers en rapporten zijn dus ook dankzij al die betrokken mensen” meent de fractievoorzitter.

Zoals bekend is op de lauweren rusten er voor de socialisten niet bij. Samen met de vernieuwde fractie en wethouder Brouwer rent Oechies verder. Volgens de fysiotherapeut blijft dat het mooie van het werk. “Er zijn altijd wel ontwikkelingen binnen een samenleving waar we verder willen gaan. Zo zijn we zelf nog steeds bezig met de enquête over de binnenstad. Daar komen leuke dingen uit. Maar ook bekijken we de veranderingen in de Jeugdzorg, komen we met een avond over de Bosscherwaarden, is er aandacht voor de lokale economie en nog veel meer zaken. Genoeg om onze agenda voor in de gaten te houden”, eindigt Oechies.

Reactie toevoegen

U bent hier