h

Hulde, hulde aan Jan, onze baanbrekende SP'er

28 maart 2017

Hulde, hulde aan Jan, onze baanbrekende SP'er

Foto: Elton Wollenberg

Speech van Emile Roemer bij afscheid Jan Burger

Vandaag de dag is de SP landelijk een grote partij met bijna 50 wethouders. Maar – en dat is niet eens zo lang geleden - dat is wel eens anders geweest. Jan is een van de mannen die vanaf dat hij als student actief werd binnen onze partij, voorop gelopen heeft. Lef, doorzettingsvermogen, het goede voorbeeld geven. 

Foto: Elton Wollenberg

Jan verdient onze bewondering en ons respect omdat hij niet een paar weken, niet langere tijd maar zijn hele volwassen leven dienstbaar is aan onze samenleving. Voor de mensen, voor onze partij, voor de goede zaak.

In 1980 kwam Jan in aanraking met de SP en de Bond van Huurders en Woningzoekenden. Hij woonde aan de Veerweg aan de Culemborgse haven, waar een rijtje karakteristieke woningen op de nominatie stond om gesloopt te worden. Vanuit de Bond van Huurders en Woningzoekenden werd aan de bewoners gevraagd wat ze daarvan vonden. Die vonden dat niks, stuurden brieven naar de gemeente en gingen bij de wethouder op bezoek. Jan werd steeds actiever in het protest en dat loonde want uiteindelijk werden de woningen gerenoveerd en het karakteristieke beeld van de Haven van Culemborg werd behouden.

 

Jan die in die tijd medicijnen studeerde, besloot naar de Sociale Academie in Culemborg te gaan en werd lid van de SP. Culemborg viel onder de SP Utrecht met Bob Ruers, Charlotte Offenberg, Dirk van Keken, Albert vd Horst en Henk Vermeulen.

Al snel werd Culemborg een aparte afdeling. Samen met een handjevol andere SP'ers, waaronder onze Philip Oosterlaak,  volgde een groot aantal acties.  Jan was daar steeds bij betrokken.  Een actie tegen LPG-station in een woonwijk vlakbij een school, een actie voor het opheffen van de onrendabele wijkverwarming in Terweijde en een actie tegen de milieuvervuiling van de kabelbranderijen bij Culemborg.

Maar ook solidariteitsacties voor de stakende Engelse mijnwerkers en voor het ANC, in een tijd dat de Telegraaf Mandela nog als een terrorist omschreef.

In 1982 deed de SP mee met de raadsverkiezingen in Culemborg, maar dat was nog onvoldoende voor een raadszetel. Vier jaar later haalde de SP zijn eerste zetel met Jan als lijsttrekker. Door andere partijen werd de SP niet meteen als een aanwinst in de raad gezien. Wethouder Koedam van het CDA  liet de krant optekenen dat het geluid van de straat nu in de raad vertegenwoordigd was.

Dat bedoelde hij als een diskwalificatie maar de SP beschouwde dat natuurlijk als een groot compliment.

Socialisme is het eenvoudige wat zo moeilijk te verwezenlijk is volgens Bertold Brecht. Socialisme is hard werken, maar Jan en zijn kameraden slaagden erin, er bij elke verkiezing  een zetel bij te krijgen: in 1990 2 zetels, 3 zetels in 1994 en 4 in 1998. In 2002 werden het opnieuw 4 zetels en werd Jan Burger onze SP-wethouder in Culemborg.

Jan bleek een succesvol wethouder, wat maakte dat zijn werkpakket steeds verder uitdijde. Ondertussen was Jan ook een periode Statenlid in Gelderland. Niet zomaar een volksvertegenwoordiger in de provincie, maar in 2003 gekozen tot beste Statenlid van Gelderland.

Als wethouder kreeg Jan veel voor elkaar: een gezondheidscentrum met samenwerkende huisartsen, fysio, apotheek en diverse woningprojecten. Maar het was het College in Culemborg niet vergund de rit uit te zitten. PvdA- fractievoorzitter Spithoven blies na drie jaar het college van PvdA, CDA & SP op.

Bij de volgende verkiezingen in 2006 groeide de SP door naar vijf zetels, maar opnieuw koos de PvdA ervoor de SP links te laten liggen. 

Maar ieder nadeel, heeft zijn voordeel volgens een beroemd voetbalfilosoof. Toen Jan in Culemborg buiten spel werd gezet en Wijk zat te springen om een SP-wethouder, zei Jan 'ja' toen er in 2006 een beroep op hem werd gedaan. Er kwam een links college met PvdA en GrL, wat Wijk schertsend de bijnaam 'Havanna aan de Lek' opleverde.

Niet alleen op het gebied van de zorg maar ook op het vlak van woningbouw en financiën ging Jan voortvarend aan de slag. Na de verkiezingen van 2010, waarbij de SP in Wijk de grootste partij op links werd, werd Jan wethouder in een college met CDA en VVD.

In het SP-afdelingsverslag lezen we dat er inhoudelijk niet veel gaat veranderen in Wijk en dat het sociale gezicht van de gemeente ongeschonden blijft. Jan Burger, zo lezen we in een volgende verslag is een uitstekende wethouder die zich ook naar vermogen inzet in de afdeling.

Niet te beroerd om achter de kraam te staan en deel te nemen aan acties. Een goede bestuurder, een echte SP-politicus die onze raadsfractie op sleeptouw neemt waar nodig.

Ook als wethouder werkte Jan niet alleen voor, maar vooral ook samen met de mensen. Hoewel de Wet Maatschappelijke Ondersteuning in tal van gemeenten de nodige ellende oplevert – zowel voor clienten als voor de medewerkers in de zorg – weet Jan daar echt iets van te maken, onder andere samen met Henk van Ravenhorst via het opzetten van De Rode Loper, de Wijkse thuiszorgorganisatie met zelfsturende teams.

In maart 2014 wordt de SP met 5 zetels de grootste partij in Wijk. Vriend en vijand zijn het erover eens dat dit in belangrijke mate komt door de gedrevenheid en professionaliteit van Jan Burger. Besturen zit hem in het bloed, stelt burgemeester Poppens. "In zijn tien jaren wethouderschap heeft hij zijn stempel gedrukt op onderwerpen als woningbouw, sociale zaken en vooral zorg en welzijn.

Een belangrijk succes is het predicaat 'Gouden gemeente', dat de gemeente Wijk bij Duurstede in 2015 heeft gekregen. Bij zijn nominatie kort geleden bij de verkiezings van 'Beste Bestuurder Kleine Gemeente' werd Jan omschreven als: 'een mensenmens. Een wethouder die zich inzet voor alle Wijkenaren. Iemand die bedreigingen weet om te zetten in kansen. Met een luisterend oor en een pragmatische aanpak.

Jan, vanwege gezondsheidsredenen heb jij terug moeten treden.  Dat is niet zonder slag of stoot gegaan omdat jij je daar moeilijk bij neer kon leggen. Uiteindelijk heb jij de knoop doorgehakt en laat jij de actieve politiek nu achter je.

Jij hebt een steen in de rivier gelegd die de stroom veranderd heeft. Niet alleen de mensen in Wijk, maar ook het partijbestuur van de SP is jou buitengewoon erkentelijk voor jouw inzet en jouw prestaties.

Een groots afscheid is het allerminste wat jij verdiend hebt. Bij wijze van een bescheiden gebaar bied ik je een mand met Italiaanse producten aan want ik heb begrepen dat je naast een band met Wijk een bijzondere band met Toscane en Italië hebt. Tot slot, een diepe buiging voor jou en een hartelijk applaus.

 

 

 

 

Reactie toevoegen

U bent hier