h

Emotioneel afscheid van Jan Burger

26 maart 2017

Emotioneel afscheid van Jan Burger

Foto: Elton Wollenberg

Wijk bij Duurstede – Voor de laatste keer was de raadszaal gevuld voor Jan Burger. Massaal kwamen oud-collega’s, ondernemers, organisaties, ambtenaren, bestuurders uit de regio, SP'ers uit diverse gemeenten afgelopen vrijdag naar het officiele afscheid  van Jan.  Het was zelfs voor Emile Roemer een teken om naar de Karel de Grotestraat af te reizen.

Namens de gemeente heette  burgemeester Tjapko Poppens de menigte welkom. In zijn verhaal haalde hij alle geweldige zaken aan waar Burger mee te maken heeft gehad in de bijna elf jaar dat hij als wethouder de Wijkse, Cothense en Langbroekse gemeenschap diende. “In elke kern heeft hij wel wat prachtigs achter gelaten”, meent ook Brouwer, “Of het nu de ouderenwoningen of het zorgcentrum of de Kamp in Cothen is, of de CPO-projecten in Langbroek, of de woningen in Wijk. Of kijk naar de zorg, dat heeft dankzij hem een gouden randje”, bekijkt Brouwer.

Zelf ging de opvolger van Burger in op zijn persoonlijke relatie met zijn voorganger. “Ik weet nog dat ik de dag van het ziekenhuisbezoek thuis ben gaan werken, te zenuwachtig voor het oordeel. En toen belde Jan Oechies op; “Jeroen, het is waarschijnlijk dementie. Daarna volgde een vloek en de tranen. Tranen en de vloek waren voor Jan Burger als vriend, Jan als man van Kirsten en vader van Maaike, Rein en Alrik, opa van Ravi en Arja. Verschrikkelijk om dan dit te horen”, aldus Brouwer, die het ook deze keer niet droog hield.

Foto: Elton Wollenberg

Zo voegde hij de emotie toe, die als maanden onderhuids bij de intimi leefde; de gevoelens van pijn en verslagenheid. Brouwer; “We waren er al wat maanden met de situatie bezig, want we kregen als signalen dat het niet echt de Jan Burger was, die iedereen kende. Maar we dachten eerst aan een burn-out of zo. Of aan een flinke overspannenheid. Jan deed namelijk heel veel en dat al meer dan tien jaar. Schuiven in dossiers hielp echter niet en dus moest hij naar de dokter. Het eindoordeel is nu openbaar.”

Aan het einde van de toespraken nam Burger zelf het woord. Hij repte over de zaken die hij nog zo graag opgepakt had; het zwembad, een Action op de Heul, of de verbetering van de Jeugdzorg. Vooral de boodschap dit met de betrokken mensen te doen, om in gesprek te blijven en de straat op te gaan, klonk door.  “Met de genoemde zaken zijn we, voor zover we dat kunnen, echt al bezig.  Mede dankzij Jan hebben inwoners en betrokken partijen door de jaren heen meer te zeggen gekregen, mee mogen denken. Hij heeft ons geleerd dat wij als SP vooral ook op straat moesten zijn. Die lessen zullen ons voor altijd bijblijven. Ook nu ik wethouder ben, zal ik daar voor gaan”, aldus Brouwer.

Foto: Elton Wollenberg

Al met al markeerde de receptie een eindpunt en een nieuwe start. Een eindpunt van het tijdperk van Jan Burger en een beginpunt van de tijden van de Wijkse SP zonder Jan Burger. Volgens zijn opvolger zal het niet meevallen, maar is de ploeg er klaar voor. “We weten dat we zonder een sterspeler keihard moeten gaan werken om hetzelfde resultaat te behalen. Hier moet nog wel wat voor gebeuren. Maar juist dankzij de lessen van Jan, staan we sterk. En ook heeft Jan alzheimer; ik kan nog steeds dingen vragen. We moeten soms wel wat dieper zoeken, maar zijn kennis is er nog. Daar hopen we nog lang gebruik van te maken. Niet alleen als SPer, maar vooral als vriend”, besluit Brouwer, met een traan in zijn ogen.

.  

Reacties

Mooie toespraak Jeroen!

Reactie toevoegen

U bent hier