h

SP doet navraag over kritiek op jeugdzorg

27 februari 2017

SP doet navraag over kritiek op jeugdzorg

Foto: Jan Burger

 

Wijk bij Duurstede  – In diverse media werd vorige week harde kritiek geuit op de jeugdzorg en hoe gemeenten hier mee omgaan. Via een manifest stelden Jeugdzorg Nederland, GGZ Nederland, de koepel voor gehandicaptenzorg VGN en de orthopedagogische vereniging VOBC, dat in sommige gemeenten kinderen te laat en soms ook verkeerde hulp krijgen. Zelfs de Kinderombudsman herkent zich in dit beeld. “De situatie is echter in elke gemeente anders. Wij willen graag weten of die kritiek ook voor Wijk op gaat”, meldt Gert de Heus, die hier namens de SP schriftelijke vragen over gesteld heeft.

In de media melden de organisaties dat dankzij de Rijksbezuinigingen aanbieders anders moeten werken en gemeenten lang niet altijd de specialistische kennis in huis hebben die nodig is. Ook wordt er beweerd dat gemeenten allemaal een andere werkwijze hebben.  De Heus; “Zeker binnen het sociaal domein investeert Wijk veel aan de voorkant, doen we veel aan preventie. Hoe eerder problemen worden gesignaleerd hoe beter, is ook ons motto. Maar we hebben nog weinig zicht hoe dit proces nu loopt. Het kan ook wel goed gaan natuurlijk.”

Voor de SP-er is een ding duidelijk. “Als jongeren door deze gemeentelijke achterstand in een verkeerde situatie komen, is dat natuurlijk onacceptabel. Het gaat hier immers om kwetsbare kinderen, die alle hulp moeten krijgen die zij verdienen. Maar juist omdat de kritiek van deze organisaties over algemeenheden gaat en niet specifiek over regio’s, vragen wij hoe de lokale situatie is. Doen wij het goed, of is de kritiek herkenbaar? Als we dat weten, moeten we indien nodig daar iets aan doen”, eindigt De Heus.

Reactie toevoegen

U bent hier