h

Gemeente pakt huisvestingsproblemen betaalbaar wonen aan

3 augustus 2016

Gemeente pakt huisvestingsproblemen betaalbaar wonen aan

Foto: Elton Wollenberg

Wijk bij Duurstede - De gemeente heeft het besluit genomen om vanuit het overblijvende budget van het sociaal domein een investering te doen in extra woningen. Deze woningen zijn bedoeld om zowel vluchtelingen als reguliere woningzoekenden te huisvesten. Direct na de vakantie worden er informatieve bijeenkomsten gehouden voor de omwonenden. “De woningen gaan zo’n vijftig jaar mee. We willen hiermee de opvang van vluchtelingen goed regelen en de gewone woningzoekende helpen,” laat SP-wethouder Jan Burger weten.

Het gaat om betaalbare woningen (prefab), die om en nabij de ton kosten. Het zijn gezinswoningen die snel gebouwd kunnen worden, maar er goed en degelijk uitzien en waar ook meerdere alleenstaande mensen ondergebracht kunnen worden.

De afgelopen periode is met meerdere bedrijven gesproken en zijn inmiddels een paar voorkeursvarianten aangewezen.

Foto: SP

Wat de gemeente Wijk bij Duurstede wil, is voldoen aan haar verplichtingen wat betreft de opvang van vluchtelingen. Maar daarnaast ook zorgen dat reguliere woningenzoekenden niet langer moeten wachten. Dat gebeurt namelijk als reguliere en betaalbare woningen aan vluchtelingen worden toegewezen.

“We verwachten de komende periode zo’n 100 vluchtelingen te kunnen opvangen en daarmee aan onze taakstelling voor de komende periode te kunnen voldoen. Als de woningen later worden verkocht worden, gaat de opbrengst weer terug naar het sociaal domein. Het voordeel is bovendien dat, vanwege de lage rentestand en de lage kosten voor de woning, deze betaalbaar zijn voor zowel vluchtelingen als gewone woningzoekenden. We zorgen er voor dat er een mix komt van vluchtelingen en gewone woningzoekenden. Daarnaast wordt aan ontwikkelaars de opdracht meegegeven ook voldoende woningen in de sociale sector te blijven bouwen, zodat het probleem van mensen met een lager inkomen wordt opgelost,” vertelt de wethouder.

Wat betreft de overige kosten, begeleiding vanuit Vluchtelingenwerk en bijvoorbeeld de Regionale Sociale Dienst, wordt dit door het rijk vergoed.

“En wat betreft de woonkosten: mensen kunnen huurtoeslag krijgen bij te hoge huur en te weinig inkomen. Het belangrijkste punt is de extra druk op de woningmarkt vanwege de vluchtelingenproblematiek. De woningcorporaties hebben te weinig middelen om dat te doen. Daarom doet de gemeente het nu,” aldus de SP-wethouder.

Reactie toevoegen

U bent hier