h

Meerderheid voor extra onderzoek zwembad

8 juli 2016

Meerderheid voor extra onderzoek zwembad

Foto: Sabine de Groot

Wijk bij Duurstede - De Wijkse gemeenteraad heeft ingestemd met een extra onderzoek naar een zwembad. Een voorstel van BBNu en D66, om al te kiezen voor WijkZwemt, werd door geen enkele andere partij ondersteund. “Er ligt al een rapport, waarin drie opties staan. Hier vroeg de raad zelf om. Twee mogelijkheden zijn bekend. Om het verhaal af te maken moet gekeken worden hoe de derde eruit ziet. Dan is alles compleet en kunnen we eindelijk echt kiezen,” legt Jan Oechies namens de SP uit.

De discussie rond een zwembad speelt al weer een tijd. Om inzicht te krijgen in de twee voorliggende plannen, van ZIG en WijkZwemt, vroeg de raad om een onafhankelijk onderzoek. “Het rapport ligt er en komt met drie opties: stoppen, meer geld beschikbaar stellen of een kleiner zwembad. Goed dat daar dus nog eens op in gezoemd gaat worden,” meent Oechies.

De raad heeft twee criteria neergelegd voor een zwembad. Er is jaarlijks vijftigduizend euro beschikbaar en er komt géén garantiestelling. Oechies: “Er is nooit gekozen om dat op te rekken. Enkel het plan van ZIG voldeed aan deze criteria. Maar uit het onderzoek blijkt dat dit niet realistisch en haalbaar is. Dat is dus afgevallen.”

Het plan van WijkZwemt werd door de onderzoekers deels wel als realistisch gezien. “Het is goed om een initiatief vanuit de bevolking serieus te nemen. Het onderzoeksbureau geeft duidelijk aan dat ook hier risico’s zijn, omdat enkele cijfers wel heel rooskleurig zijn. Zo moet de gemeente rekening houden met kosten tussen de 122.000 en 227.000 euro. Dat is fors meer dan wat nu de kaders zijn,” denkt de SP-er.

Hij debatteerde hierover met BBNU. “Deze partij noemt het logisch om voor WijkZwemt te gaan. Juist gezien de meerkosten en risico’s is dat helemaal niet logisch. Eerst een nader onderzoek vragen en dan het resultaat naast zich neerleggen, is zelfs onlogisch. Een serieuze partij legt alle opties duidelijk neer en gaat kijken wat het beste is. De zwembadsoap duurt dan maar wat langer, maar zo worden wel alle vragen die binnen de raad al maanden leven,  beantwoord,” stelt Oechies vast.

Niet alleen de financiële risico’s waren voor de SP reden om verder onderzoek te doen. Juist om vrijwilligers een goede start te geven, is dat nodig. “Iedereen die enig verstand van vrijwilligerswerk heeft weet dat het lastig is om mensen structureel te binden. Als zij elk jaar geconfronteerd worden met discussies over geld, neemt de animo af en neemt de druk op vrijwilligers toe. Wie doe je dan een plezier?” vraagt het raadslid zich af.

De socialisten konden dan ook meer respect opbrengen voor de standpunten van de VVD en het CDA die geen extra onderzoek wensten, simpelweg omdat zij geen nieuw zwembad willen. “Zij zeggen simpelweg kijk naar de financiële zaken die er nog voor liggen en kiezen dus voor de optie om te stoppen. Dat is helder en duidelijk, maar wij kiezen daar niet voor,” aldus de SP'er.

Reactie toevoegen

U bent hier