h

SP stuurt motie vernieuwing BIGA naar raadsfracties

10 juni 2016

SP stuurt motie vernieuwing BIGA naar raadsfracties

Foto: Jan Burger

Wijk bij Duurstede - De SP heeft naar aanleiding van de raadsbijeenkomst over de toekomst van de BIGA van afgelopen dinsdag een voorstel naar alle raadsfracties gestuurd. “We willen dat zoveel mogelijk raadsfracties aangeven wat er aan vernieuwing nodig is bij de participatiewet. De conclusie van afgelopen dinsdag was, net als onze wethouder overigens aangaf, dat er te weinig vernieuwing en experimenten komen vanuit de BIGA. We willen dat dat anders wordt ingestoken. Samen met de sociale dienst,” zegt SP-raadslid Gert de Heus.

Volgens De Heus is het belangrijk dat de rechten van de medewerkers van de sociale werkvoorziening BIGA goed geregeld worden.

“Dat staat in de overeenkomst die gemeenten gaan ondertekenen. Verder is het de bedoeling dat we BIGA voldoende werk gunnen. Maar ook belangrijk is dat meer mensen worden geholpen. We hebben mensen bij de sociale dienst, het UWV, de sociale werkvoorziening en mensen met een zorgvraag die begeleiding krijgen bij werk en activiteiten. Er zijn meerdere lokale initiatieven gestart. We willen dat mensen worden ingedeeld in drie groepen: mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt, met een beperkte afstand en mensen die dicht bij de arbeidsmarkt staan. Veel mensen vinden het fijn als ze lokaal aan het werk kunnen en niet meer naar Zeist hoeven te reizen,” legt het SP-raadslid uit.

Vroeger waren de activiteiten voor mensen zonder werk gericht op de mensen dicht bij de arbeidsmarkt en daarnaast kregen mensen werk via de sociale werkvoorziening of zorgvoorzieningen.

“Die tijd is voorbij. We moeten de middelen zo goed mogelijk inzetten en mensen een perspectief bieden. Groepen kunnen samengevoegd worden. Je ziet dat bij meerdere projecten. Ook is het belangrijk dat mensen te werk kunnen worden gesteld bij instellingen als het museum, het theater, sportverenigingen, reguliere werkgevers en de gemeente. Dat betekent dat de huidige begeleiders hun kunde en kennis kunnen inzetten om mensen die directe begeleiding geven te ondersteunen,” aldus De Heus.

Volgens de SP'er zijn er te weinig initiatieven voor vernieuwing: “Om daarmee drie jaar te wachten is te lang. De rijksbezuinigingen gaan nu in en het is belangrijk dat er wordt samengewerkt tussen instellingen en bedrijven en goed gekeken wordt waar mensen geplaatst kunnen worden en welke perspectieven men heeft. Daarmee willen wij snel aan de slag. Durf te experimenteren en het is ook goed om te kijken naar de middelen die beschikbaar zijn om zoveel mogelijk mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te helpen. Dat is vernieuwing!”

Reactie toevoegen

U bent hier