h

SP vraagt extra aandacht voor ouderen

1 mei 2016

SP vraagt extra aandacht voor ouderen

Foto: Jan Oechies

Wijk bij Duurstede - De fractie van de SP heeft vragen gesteld over de sterke vergrijzing in de gemeente en vraagt daarbij om een nota ‘Ouderenvisie in Wijk bij Duurstede’. “Het is tijd voor een specifiek op ouderen gericht beleid. Ook wij huldigen het standpunt dat de wens van de oudere en wat men nog wel kan centraal staat en de participatie wordt bevorderd. De komende jaren moeten we echter inzetten op extra ouderenzorg. Met elkaar en waar nodig moet zwaardere zorg snel worden ingezet,” laat raadslid Jan Oechies weten.

Het SP-raadslid laat weten dat er een aantal stappen zijn gezet om de zorg voor ouderen goed en dichtbij huis op te zetten: “Daarbij wordt samengewerkt tussen professionele organisaties en vrijwilligersorganisaties. Wij pleiten er voor dat de zorg waar nodig wordt uitgebreid en daadwerkelijk stappen worden gezet voor een veilige ‘levensavond’ voor deze groep inwoners. Bedenk daarbij dat het deze groep mensen is die onze maatschappij de afgelopen jaren heeft opgebouwd en daarom ook fatsoenlijke zorg dient te krijgen waar nodig!”

Via de SP-hulpdienst krijgt de partij meerdere signalen en de socialisten ervaren dat in een toenemend aantal gevallen de situatie bedreigend is.

Jan Oechies: “Zo is er een depressieve dame die een hond heeft. Zij heeft thuiszorg. Toch vereenzaamt deze dame en laat zij haar hond in de tuin de behoeften doen. Verder hebben we berichten van een alleengaande man die vaak valt. Hij komt zijn woning niet meer uit. Hij laat zijn buren pinnen en boodschappen doen. Aan het einde van de maand is hij blut. Humanitas begeleidt meneer en men schakelt onze hulpdienst in om de man eveneens te helpen. En dan is er nog een echtpaar van boven de 80 jaar. Mevrouw is aan het dementeren en mijnheer drinkt veel alcohol. Het blijkt dat mijnheer 's middags zijn pannen op het gas laat staan, waardoor alles aanbrandt. De buurt ruikt brandlucht en slaat alarm, maar niemand neemt maatregelen. Recent heeft een krant op de pan vlam gevat. Hij heeft het vuur gelukkig kunnen blussen. Een zoon die langs kwam heeft de zaak opgeruimd en een elektrische kookplaat aangeschaft.”

Volgens Jan Oechies is het belangrijk dat ouderen goede zorg krijgen en er aandacht is voor de omgeving: “De politie zet zich in bij geweld tegen ouderen, de brandweer opent een voorlichtingscentrum en Binding signaleert problemen waarbij extra personele inzet nodig is. Dit heeft consequenties. In de stukken behorend bij de woonvisie wordt hier op voorgesorteerd en we hebben kennis genomen van de extra aandacht die wordt gegeven aan mensen met dementie. Maar een samenhangende nota over het ouderenbeleid is volgens ons hard nodig!”

Reactie toevoegen

U bent hier