h

Herdenking aankomst Bonifatius in Dorestad

28 mei 2016

Herdenking aankomst Bonifatius in Dorestad

Foto: Jan Burger

Wijk bij Duurstede - Vandaag, zaterdag 28 mei 2016, is in Wijk bij Duurstede herdacht dat het 1300 jaar geleden is dat Bonifatius vanuit Engeland in 716 in Dorestad aan land ging. Het was zijn eerste reis naar het vasteland. Bonifatius was ruim 40 jaar oud, had tot in Engeland gewerkt als monnik, leraar, geleerde, diplomaat en priester. Hij werd overigens in 754 bij Dokkum vermoord. Hij was toen uitgegroeid tot een van de meest invloedrijke personen.

In Wijk bij Duurstede is onder meer een bijeenkomst in de Grote Kerk gehouden aan de Markt. Daarbij waren ook wethouder Jan Burger en SP-raadslid Jan Oechies aanwezig. Er werd gezongen door het Schola Cantorum, een gregoriaans koor uit Driebergen. Dominee Piet de Jong, mgr. Th. Hoogenboom, hulpbisschop van Aartsbisdom Utrecht en dr. A. Plaisier van de Protestantse Kerk in Nederland hielden toespraken. Ook was er een leuk gefingeerd gesprek tussen Bonifatius en koning Radbod uit Friesland.

Foto: Jan Burger

Verder werd een nieuw boek over Bonifatius (De evangeliebrenger van de Lage Landen) in Dorestad gepresenteerd en was er de onthulling van een nieuw monument op het kerkplein.

Foto: Jan Burger

“Het was een mooie bijeenkomst en het was erg leuk om te zien hoeveel Bonifatius heeft betekent voor Dorestad. Eigenlijk weet iedereen wel de sterfdatum te noemen bij Dokkum. Dat leren alle kinderen op school. Maar dat hij hier in onze gemeente is aangekomen dat weten eigenlijk maar weinig mensen,” laat Jan Burger weten.

SP-raadslid Jan Oechies vult hem aan: “Dat klopt en daarom is het zo mooi dat er dit jaar zoveel aandacht is voor Bonifatius. En dat er nu veel meer bekend is over zijn leven en wat hij voor onze stad, ons land en Europa heeft betekent.”

Op zaterdag 18 juni aanstaande is de feestelijke opening van de Bonifatiusexpositie in Museum Dorestad aan de Muntstraat. Op dinsdag 28 juni is er een dagprogramma van het Nederlands dagblad in kasteel Duurstede en op 1, 2, 8 en 9 juli zijn er groepswandelingen van Wijk bij Duurstede naar Utrecht.

Reactie toevoegen

U bent hier