h

Vragen SP over hogere kosten verbouwing gemeentehuis

7 april 2016

Vragen SP over hogere kosten verbouwing gemeentehuis

Foto: Jan Burger

Wijk bij Duurstede - De fractie van de SP heeft flink wat kritische vragen gesteld over de veel hogere bouwkosten voor het gemeentehuis, waar straks de bibliotheek wordt ondergebracht.  De partij wijst er op dat het aan de gemeenteraad is om hiermee in te stemmen en dat dit niet achteraf bij de jaarrekening kan worden gerepareerd. “Het gaat gewoon om het budgetrecht van de raad. De meerkosten moeten door de raad worden vastgesteld. Maar de verbouwing is al begonnen en dus is dit langer bekend,” vertelt fractievoorzitter Jeroen Brouwer.

 

De grootste fractie in de Wijkse gemeenteraad is teleurgesteld in de handelwijze van het college. “Vorige week kregen we een vertrouwelijk memo. Hoezo vertrouwelijk? Als dit al enkele weken bekend is, had men gewoon direct de raad moeten informeren. Natuurlijk kan het gebeuren dat de kosten hoger uitvallen, zeker nu de prijzen in de bouw weer stijgen. Maar uiteindelijk gaat de raad over het budget. Tevens zet dit de nodige vraagtekens bij de ramingen, of de technische expertise. Die lijken te kort te schieten,” voegt SP-fractiegenoot Jan Oechies toe.

Daarnaast krijgt de partij, net als bij de bouw van de nieuwe brede basisschool, bij de verbouw van het gemeentehuis vragen van lokale ondernemers hoe zij mee hadden kunnen doen bij de aanbesteding. “In het verleden is hier vanuit de Ondernemerskring aandacht aan geschonken. Gezamenlijk hebben organisaties een lokale website voor werkzaamheden in onze gemeente opgezet. Een mooi initiatief. De vraag van ondernemers is in hoeverre de gemeente hier voldoende gebruik van maakt. Dit is vastgelegd in het beleidsplan rond aanbestedingen. Daarin staat letterlijk dat het streven van de gemeente is de genoemde website hiervoor te gebruiken, zonder andere bedrijven te discrimineren of de aanbestedingswet te omzeilen,” laat Brouwer weten.

Net als bij de aanbesteding van de nieuwe basisschool is de gemeenteraad volgens de SP niet goed geïnformeerd over de aanbesteding. Daarnaast vraagt de partij zich af in hoeverre bij de verbouw van het stadskantoor vooraf rekening is gehouden met eventuele risico’s. Volgens de socialisten investeert de bibliotheek een fors extra geldbedrag in de meerkosten.  “Als wij goed rekenen is het totaal aan verbouwingskosten fors gestegen en wordt de bezuiniging die de bieb wilde halen niet snel gehaald. Bovendien vragen wij ons af waarom er voor deze verdeling van de kosten is gekozen en of er geen andere alternatieven waren,” bekijkt Oechies.

Tenslotte vraagt de SP zich af hoe het college over andere onderwerpen open, helder en direct hierover gaat communiceren. “We lezen wel stukjes in het AD en een persbericht van de gemeente over de ambtelijke fusie met Houten, terwijl daar al raad de nodige informatie hadden moeten krijgen. Deze week worden de rapportages toegestuurd die over samenwerking op het gebied van het Sociaal Domein en de afdeling Beheer zijn geschreven. Maar volgens toezeggingen zou dat eind vorig jaar al gebeuren. Het lijkt wel of wij als raad gewoon vaak achter de feiten aan lopen. Dat mag gewoon niet”, besluiten de SP'ers in koor.

Reactie toevoegen

U bent hier