h

SP blij met nieuwe structuur Wijksport

3 april 2016

SP blij met nieuwe structuur Wijksport

Foto: Elton Wollenberg

Wijk bij Duurstede - De Wijkse gemeenteraad heeft afgelopen week ingestemd met de nieuwe structuur van Wijksport, de beheersorganisatie van sportpark Mariënhoeve. Hiermee hopen de verenigingen en het college een streep te zetten onder de roerige eerste tien jaar van de organisatie. “Het is tijd dat de verenigingen nu echt gaan samenwerken en met Stichting Wijksport de handschoen oppakken om te zorgen voor een goed beheer van het sportpark,” meent SP-fractievoorzitter Jeroen Brouwer.

Tijdens de raadsvergadering schetste Brouwer een korte historie. “De kiem van de problemen ligt in 2006, toen de raad en het college van BBNu, VVD en CDA akkoord ging met veel te ambitieuze plannen gebaseerd op ledengroei, meer omzet en sponsoring. Die groei is weggebleven en met de economische crisis snap je dat verenigingen problemen kregen. De makkelijkste muur om tegen aan te klagen bleek Wijksport, dat ook nog eens zwaar onderbezet was. Daarmee bleef goede samenwerking achterwege.”

De verschillen van inzicht tussen de verenigingen en met Wijksport bleven groot. Deze keer greep de gemeente daarom nadrukkelijk in en zorgde voor een nieuwe structuur waarbij samenwerking belangrijk is. “Gezien de financiële problemen kon dat niet anders,” verwoordt wethouder Jan Burger. “Er is sprake van een structureel tekort. De gemeente dicht een deel van dat gat door in te zetten op een professionele werkorganisatie. Een goede sportparkmanager is daarbij belangrijk. Daarmee komen de bestuurders weer aan besturen toe. De gemeente levert hier jaarlijks een bijdrage van zeventig duizend euro voor.”

 

Volgens het plan moeten de verenigingen zelf ook de handen uit de mouwen steken. Zo dienen ze structureel zestig duizend euro binnen te halen. “Ze moeten zelf voor leden van het stichtingsbestuur zorgen en met elkaar aan de slag gaan. Als dat allemaal niet lukt heeft dat ook gevolgen voor de subsidies. De verenigingen hebben echter aangegeven dat ze hiervoor willen gaan. Door samen te werken en goed te kijken hoe ze extra middelen binnen kunnen krijgen,” aldus Burger.

Brouwer is blij dat het positivisme bij de verenigingen terug is. Maar ook de gehoorde ‘pijnpunten’ begrijpt de SP-er goed. “Verenigingen zijn bang dat zij opdraaien voor de kosten van anderen. Daar moeten ze met elkaar naar kijken. Maar de nieuwe structuur is positief. Ook zijn de binnensporten er bijgekomen en die zijn gewend om samen aan de slag te gaan. Dat vertrouwen willen we graag meenemen. Het wordt tijd dat de verenigingen zich realiseren dat ze na alle investeringen echt wat terug moeten doen voor de maatschappij.”

De socialisten stemden tegen een motie van de oppositie, die opriep om een nieuw gemeentelijk beleidsplan te maken. “En ook nog in de media roepen dat het aan deze wethouder ligt. Ik snap de terughoudendheid. Maar deze partijen zijn in het verleden zelf hiermee gekomen en hebben wethouders geleverd die over sport gingen. Zo lag de verantwoording tot begin 2014 bij een wethouder van VVD-huize. Wij vertrouwen erop dat de sportstichting met de verenigingen, samen met dit college, de problemen daadwerkelijk oplossen.”

Reactie toevoegen

U bent hier