h

Vragen over samenwerking met Houten

6 maart 2016

Vragen over samenwerking met Houten

Foto: Elton Wollenberg

Wijk bij Duurstede - De fractie van de SP heeft vragen gesteld over de ambtelijke samenwerking tussen Houten en Wijk bij Duurstede. Vorig jaar besprak de raad in maart de conclusies uit het rapport ‘Samen Sterk’. Deze werden, met een onderzoek naar het sociale domein en ruimtelijke beheer, verder uitgewerkt. “De opzet was om dit eind 2015 of begin 2016 klaar te hebben. Het is echter al maanden oorverdovend stil. Als SP vragen wij ons af hoe het met de plannen zit,” laat fractievoorzitter Jeroen Brouwer weten.

Volgens de SP'er zou bij het onderzoek bekeken worden hoe de plussen zo groot mogelijk konden worden gemaakt en de minnen zoveel mogelijk voorkomen. De partij verneemt echter verschillende geluiden uit het ambtelijk apparaat, die niet altijd positief zijn. Daarom wil de partij weten wat hier van klopt. “Het maakt wel duidelijk dat een dergelijk proces open benaderd moet worden en daar ontbreekt volgens ons wel wat aan,” aldus Brouwer.

Voor de samenwerking met betrekking tot ruimtelijk beheer zou een bedrijfsplan worden gemaakt, zodat er per 1 januari gestart had kunnen worden met de samenwerking tussen de twee gemeenten. Brouwer: “Maar dat bedrijfsplan is nooit voorgelegd aan de gemeenteraad, terwijl er toch verschillende vragen over zijn gesteld. Hoe zit het hier dus mee?”

Op het gebied van het sociaal domein is een extra onderzoek ingesteld, omdat de twee gemeenten in totaal verschillende samenwerkingsverbanden en regio’s actief zijn, iets dat voor problemen kan zorgen. “In beide gemeenteraden werd dus aangedrongen op onderzoek, waar we dus nog niks van gezien hebben. Verder maken wij ons zorgen over de manier waarop die samenwerking tot stand komt. De opzet was om te beginnen tussen een aantal onderdelen van het ambtelijk apparaat en vervolgens te kijken hoe dat zou uitpakken. Nu vangen wij geluiden op dat het een gehele ambtelijke fusie moet worden of anders niet. Klopt dit?” vraagt de fractievoorzitter.

De SP heeft eerder gezegd geen tegenstander te zijn van een samenwerking. “Het kan ons minder kwetsbaar maken, de ambtelijke kwaliteit verhogen en wellicht kunnen we geld uitsparen. Voor ons is de service die de inwoners krijgen belangrijk. De gemeente moet voor hen makkelijk bereikbaar blijven. Ook speelt mee dat we in twee verschillende regio’s opereren. Verder is een goede toetsing bij de medewerkers belangrijk. Zij moeten immers de plannen tot uitvoering brengen. Samenwerking met Houten is voor ons een zorgvuldig proces. We willen daarin ook als raad beter inzicht in krijgen,” besluit Brouwer.

Reactie toevoegen

U bent hier