h

Laatste poging voor draagvlak verbreding Dorpsstraat

10 januari 2016

Laatste poging voor draagvlak verbreding Dorpsstraat

Foto: Jan Burger

Cothen - Wethouder Jan Burger gaat proberen om zowel de voor- als tegenstanders van de verbreding van de Dorpsstraat in Cothen nogmaals om de tafel te krijgen. “Het is een laatste poging om te proberen een goed gedragen plan te maken waarbij de Dorpsstraat veiliger wordt en de doorstroming verbeterd, ook omdat er de komende jaren tientallen woningen bij zullen komen en het dus drukker zal worden,” meldt hij.

 

In de nieuwe wijk De Kamp staan inmiddels al veel huizen. Hier zullen er extra bijkomen, terwijl ook op het terrein van Schoonderwoerd in de toekomst woningen zullen komen. “Op basis van al die plannen  zal het verkeer op de Dorpsstraat de komende jaren stap voor stap drukker worden. Daarom is het belangrijk dat men er met elkaar uitkomt,” bekijkt Burger.

De wethouder begrijpt dat mensen bang zijn voor de gevolgen van een verbreding en het weghalen van een meter van de boomgaard.

Burger: “Maar aan de andere kant zorgt de huidige situatie voor onveilige situaties.  Met al die extra voertuigen is het zaak om voor de toekomst alle argumenten goed af te wegen. Kortom, het gaat dus om een goed en ook door een ieder gedragen plan, waar de verkeerssituatie veiliger van wordt.”

In het gemeentehuis  waren zo’n veertig belangstellenden tijdens de raadsvergadering aanwezig. Zes inwoners spraken, als tegenstanders en omwonenden van de Boomgaard, in. In het verhaal van de insprekers klonk weerstand door over de totstandkoming van het rapport dat door Grontmij in opdracht van de gemeente is gemaakt.

Grontmij pleit overigens, zoals aangegeven in  eerdere rapportages, voor een beperkte verbreding van de Dorpsstraat. “We merken dat in het dorp zelf de reacties heel verschillend kunnen zijn, met tegenstanders, maar zeker ook veel voorstanders,” aldus de wethouder.

Die verschillende geluiden komen bijvoorbeeld van ouderen en ondernemers.  “De vergrijzing gaat de komende jaren ook in Cothen verder. Dat zorgt er voor dat meer mensen afhankelijk zijn van hulpmiddelen, om zolang mogelijk zelfstandig te wonen. Het is dus belangrijk dat de winkels en voorzieningen goed bereikbaar blijven. Dat willen de ondernemers ook,” legt Burger uit. “Tevens horen we klachten van scholen, die willen dat fietsende kinderen veilig van en naar school kunnen, juist over de Dorpsstraat.”

De komende weken gaat het college tijd besteden aan de werkgroep, in de hoop dat beide kampen met een goed gedragen oplossing komen. Mocht er onverhoopt geen oplossing worden gevonden, waarin alle partijen zich kunnen vinden, dan zal de bevolking van Cothen worden geraadpleegd via een referendum.

“Hierbij kunnen we bijvoorbeeld meerdere opties voorleggen. Maar we hopen natuurlijk eerst dat de mensen in de groep eruit komen,” eindigt Burger.

Reactie toevoegen

U bent hier