h

Zoveel mogelijk mensen in de buurt aangepast werk bieden

21 december 2015

Zoveel mogelijk mensen in de buurt aangepast werk bieden

Wijk bij Duurstede - “De BIGA-medewerkers hebben een Sociale Werkvoorziening-indicatie en worden op basis van de landelijke richtlijnen beloond. De betreffende CAO is sinds 1 januari 2014 verlopen en de VNG en de vakbonden hebben nog geen overeenkomst over een nieuwe CAO. Dat betreuren wij. Het klopt daarnaast dat er de afgelopen jaren is bezuinigd op onder andere de vervoersvoorzieningen,” antwoord wethouder Jan Burger op vragen van de SP.

Vanaf 1 januari 2016 komen de aandelen van BIGA weer in handen van de betrokken gemeenten in de regio (Bunnik, De Bilt, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede en Zeist). Daarmee zal de gemeentelijke invloed toenemen.

“We zullen bekijken waar en op welke wijze mensen met een SW-indicatie het beste een werkplek kunnen krijgen. Op dit moment werken mensen die beschut werken bijvoorbeeld nog in Zeist. Wellicht bestaan er mogelijkheden om hen in Wijk bij Duurstede een werkplek te bieden. Daarmee wordt in ieder geval het vervoersprobleem opgelost. Ook is het van belang dat er snel een nieuwe CAO komt,” geeft Burger aan.

De wethouder meldt daarnaast dat de bestaande regels gelden voor mensen met een voormalige SW-indicatie. Mensen die nu worden gekeurd en vroeger een dergelijke indicatie kregen zijn afhankelijk van het UWV en de Regionale Sociale Dienst. Hij vindt dat ook deze mensen zo goed mogelijk aangepast werk moet worden aangeboden.

Op de vraag of hij bereid is daarover in contact te treden met de betrokken mensen antwoordt Jan Burger dat hij in gesprek gaat met de directie en de adviesraad/cliëntenraad: “Daarnaast is het mogelijk om voor alle werknemers een bijeenkomst te houden. Het is immers van belang dat wij horen hoe de huidige medewerkers tegen de veranderingen aankijken. En op welke wijze hen in de buurt en tegen fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden werk kan worden geboden.”

Tenslotte meldt hij dat het college zal aandringen op een spoedig akkoord voor een nieuwe cao: “Het van belang dat alle mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt (of het nu om mensen bij de BIGA, het UWV, de Sociale Dienst, of mensen vanuit de zorg gaat) een goed werk- of dagbestedingsperspectief wordt geboden. Daarover zijn we hier met de verschillende partijen in gesprek en zullen we samen met hen nieuwe initiatieven ontwikkelen.”

 

Reactie toevoegen

U bent hier